En digital FOTO-leser med sitt kamera

Tor Jørgen Jørgensen var blant de første leserne av Digital FOTO.

© Tor Jørgen Jørgensen

Leser var involvert fra Digital FOTOs begynnelse

I anledning Digital FOTOs 20-årsjubileum snakket vi med noen av leserne som var med bladet helt fra starten. Tor Jørgen Jørgensen er en av dem, og han gleder seg over å ha vært med på den enorme utviklingen.

25. april 2023 av Louise Hagemann

16. april 2023 fylte Digital FOTO 20 år, og flere lesere har abonnert på Digital FOTO gjennom hele levetiden. Det er vi veldig beæret og stolte over.

Her møter du en av dem, nemlig Tor Jørgen Jørgensen på 71 år, som har hatt rundt 28.000 sider gjennom hendene.

Lofoten
Ved vandet

Tor Jørgen Jørgensen kan godt lide at fotografere maritime billeder – kyststrækninger, fjord og fjeld, både osv. Her har han fotograferet i Lofoten.

© Tor Jørgen Jørgensen

Hvem er Digital FOTOs lojale abonnent?

Jeg heter Tor Jørgen Jørgensen og kjøpte mitt første kamera, en Kodak Instamatic 104, i 1967 for 100 kroner. Jeg bor i Suldal kommune med vakker natur og fantastiske fotomuligheter. Jeg har reist langs store deler av kysten, og her finner jeg favorittmotivene mine – fjell, fjorder, fossefall osv.

Hvorfor begynte du å abonnere på Digital FOTO?

I 2003 tok jeg allerede digitale bilder og syntes det var spennende, så jeg måtte selvfølgelig abonnere.

Fyrtårn i Lofoten
En lille fyr

Her har Tor Jørgen Jørgensen foreviget et fyr i Henningsvær på Lofoten, hvor han også gikk på fotokurs.

© Tor Jørgen Jørgensen

Hvilket utstyr brukte du den gang – og i dag?

I 2003 hadde jeg et Sony DSC-S75 – og et minnekort på 128 MB som alene kostet 2000 ­kr. I dag bruker jeg Canon 5D Mark III, men planlegger å bytte til et Canon R6 Mark II.

Billede fra Norge

I dag tenker Tor Jørgen mye mer på hva bildet skal inneholde enn tidligere. Han tenker på komposisjonen og settingene, men også hva bildet skal formidle.

© Tor Jørgen Jørgensen

Hva er den største forandringen i fotoverdenen de siste 20 årene?

Det må være revolusjonen det er å gå fra analogt til digitalt. Jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette. Tenk at du i dag bare trenger en telefon for å ta opp video i 4K – jeg gleder meg til å se hva som skjer videre.

Hvordan har du selv utviklet deg som fotograf i denne tiden?

Som analogfotograf måtte jeg tenke over hva jeg ville fotografere, for ellers ble det for dyrt. Jeg har tatt med meg vurderingene rundt for eksempel komposisjon, innstillinger og fortelling til det digitale, og du ser tydelig at bildene mine er blitt bedre de siste 20 årene.

Kanskje du er interessert i...