Syklist i naturen

Når du fotograferer for eksempel idrettsutøvere i naturen eller dyr i bevegelse, er det to fokusinnstillinger som må samarbeide. 

© Shutterstock

Nytt blad: Alltid skarpe bilder i naturen

I Digital FOTO 5/2021 viser vi deg hvordan du får skarpe bilder i naturen. Få full kontroll på kamerainnstillinger og teknikk så du ikke kommer hjem fra fototuren med uskarpe bilder.

19. mars 2021 av Redaktionen

I Digital FOTO 5/2021 kan du se hvordan du blir bedre på å ta bilder i naturen. Du får mange tips om hvordan du kan ta bedre bilder av landskap, action og makro i naturen.

Det er nemlig utrolig irriterende å oppdage at bare en smule uskarphet har ødelagt bildet ditt i naturen. Derfor får du tips om riktige innstillinger og teknikker så du alltid er sikret skarpe bilder når du er på tur med kameraet.

Du får tips for både kamerastativet ditt, live view og den ideelle fokusavstanden når du fotograferer landskaper. I tillegg forteller vi deg også hvordan du kan bruke to fokustyper når du fotograferer action – og hvordan du velger riktig. 

Fotograf brukte 1200 timer på å fotografere bier 

I Digital FOTO 5/2021 kan du også lese om Peder Størup, som fotograferer bier, og hvordan dette ble den store lidenskapen hans. 

Peder Størup fant nemlig ut at det var områder med vill natur ved hjemstedet hans som ble dyrket – og så begynte en lang og vanskelig kamp for naturen. 

I det nyeste prosjektet sitt har han brukt over 1200 timer på å spore opp, fange og avfotografere bier over hele Danmark – og kjøre dem hjem igjen.

Dessverre blir det stadig færre bier både der og i resten av Europa, og 56 av artene som er igjen, blir vurdert som truet. 

Derfor bestemte gårdsbrukssønnen og naturelskeren Peder Størup seg for å lage en plakat som skulle spre kunnskap om alle biene som flyr under radaren for de fleste. 

Bie mot hvit bakgrunn

Her ser vi en hann-bie, men hunnen er faktisk en skikkelig snylter. Den bruker nemlig ikke tid på å grave egne ganger for eggene sine, men sniker seg til å legge dem hos andre biearter.

© Peder Størup

Kast lys over stjernebildene dine

Astrofotografering er en sjanger som kan gi utrolige bilder, men det kan være vanskelig å få det kullsvarte landskapet til å se spesielt ut. 

Stjernehimmelen er et av de aller mest spektakulære og populære motivene vi har, og i det nyeste bladet lærer vi deg en spesiell teknikk som vil gi deg enda mer imponerende resultater. 

Du kan nemlig bruke kunstig lys fra telefonen din eller en lommelykt til å lyse opp deler av astrobildet ditt, og det står i flott kontrast til nattehimmelen. Du kan også bruke det kunstige lyset til å lyse opp forgrunnen og få med flere lag i bildet ditt.

Lys med astro

Hvis personen på bildet står høyt i landskapet, vil vedkommende bli til en silhuett mot stjernehimmelen og dermed stå tydeligere fram. 

© Shutterstock

Du får også dette i Digital FOTO 5/2021

  • Nyheter: Les alt om det nye flaggskipet fra Sony – nemlig Sony A1.
  • Gjør det selv-fotografen: Vi viser deg hvordan du kan ta forrykende bilder av røyk.
  • Leserbilder: Vi kårer de beste bildene som leserne har sendt inn.
  • Kurs: Vi viser deg hvordan du kan dele bilder på e-post, og hvordan du kan rette opp skjeve linjer på arkitekturbildene dine.
  • Guide til verdens beste fotoapp
  • Anmeldelser: Vi anmelder det helt nye Sony A1, som må sies å være drømmekameraet inntil videre i 2021. I tillegg kan du også lese anmeldelsene våre av objektivet Nikon Z 50mm F1.2 og det nye Leica SL-2S.

Kanskje du er interessert i...