Fra filmen American Beauty

10 filmer om fotografering enhver fotograf bør se

Film og foto er følgesvenner, og det er mye inspirasjon å finne i film. Og ikke minst finnes det mange gode historier. Her er 10 filmer om foto du bare må se.

20. desember 2016

1. One Hour Photo (2002)

En thriller med den alltid fantastiske Robin Williams i hovedrollen som ensom ekspeditør i fotobutikk, der han kommer litt for tett på kundene sine.

2. City of God (2002)

En intens fortelling om en aspirerende fotografs tøffe oppvekst i Rio De Janeiros gater. Ikke bare en spennende historie, men også en filmatisk utrolig vakker film.

3. War Photographer (2001)

Oscarnominert dokumentarfilm om krigsfotografen James Nachtwey. Han fotograferer seg gjennom kriger og kriser. Filmen dokumenterer også Nachtways søken etter meningen med all den ondskapen han jobber midt i, i f.eks. Rwanda. Uhyggelige bilder, rørende historie.

4. Finding Vivian Maier (2013)

Dokumentarfilm om gatefotografen Vivan Maier, hvis arbeid fra 60-tallets New York ble oppdaget ved en tilfeldighet, da en ung mann kjøpte en eske med negativer på en auksjon og begynte å fremkalle dem. En rørende historie om en spesiell kvinne som skjulte talentet sitt for hele verden.

5. Blow Up (1966)

Plottet i denne italienske klassikeren er enkelt. En fotograf tar bilder av et kjærestepar i parken, men oppdager senere at han har fotografert et mord. Under overflaten tar filmen imidlertid tak i helt fundamentale tanker rundt fotografering.

6. Annie Leibovitz “Life Through A Lens” (2008)

Leibovitz har gjennom en lang karriere fotografert alle de store - f.eks.. Mick Jagger, George Clooney og John Lennon. I dokumentarfilmen forteller de om sine opplevelser med henne. Vi får også bli med på settet til noen av photoshootene hennes.

7. Amelie (2001)

Amelie er ikke en ren foto-film, men fotografi spiller en stor rolle i denne franske filmen. Den er visuelt utrolig flott med bruk av en helt unik fargepalett.

8. Rear Window (1954)

James Stewart og Grace Kelly har hovedrollene i denne Hitchcock-filmen om en fotograf i rullestol. Han spionerer på naboene sine gjennom kameraet sitt. Plutselig er han overbevist om at han har sett et mord.

9. American Beauty (1999)

Denne filmen er enten deprimerende eller humoristisk, alt etter hvordan du velger å ta den. Lyset er fantastisk gjennom hele filmen. Kombinert med kreative vinkler og lange, inspirerende klipp, er det en visuell opplevelse. Og Kevin Spacey er fantastisk i hovedrollen.

10. The Revenant (2015)

Filmen er filmet utelukkende med naturlig lys, noe nåtidens digitale kameraer gjør mulig. Et filmatisk mesterverk enhver fotograf kan la seg inspirere av. Og Leonardi DiCaprio spiller hovedrollen.

Bonus! HOKA HEY: A Story of Survival and Change (2016)

En splitter ny dokumentarfilm om den selvlærte krigsfotografen Jason P. Howe, som siden 2001 har dekket konflikter i bla. Columbia, Afghanistan, og Irak. Filmen tar opp temaer som sensur fra medienes side samt de farer krigsfotografer jobber under verden over. Filmen får premiere på filmfestivalen i i Bologna 14. juni 2016.

Hvis du er glad i gode og visuelt vakre filmer, kan du også se nærmere på:

  • Days of Heaven (1978)

  • Road to Perdition (2002)

  • Apocalypse Now (1976)

  • Memoirs of a Geisha (2005)

  • Black Swan (2010)

  • Lawrence of Arabia (1962)

  • Fight Club (1999)

  • Moulin Rouge (2001)

Kanskje du er interessert i...