Klassiske fotograferingsfeil

3 feil du må unngå når du tar bilder

Her er 3 klassiske feil du må unngå for å få skikkelig gode bilder.

30. september 2016

Her har vi samlet tre av de klassiske feilene flere av oss har gjort. Dermed kan du kanskje unngå å falle i de samme fellene.

Feil nummer 1: Holde kameraet feil

Det ser ikke bare dumt ut og er klønete når man tar bilder i høydeformat med kameragrepet nedover, det resulterer også i dårligere bilder, for det er større risiko for å få rystede bilder.

Sørg alltid for at grepet vender oppover, og hold venstre hånd under objektivet, der den fungerer som ekstra støtte. Det gjør den ikke når du holder oppå, for f.eks. å zoome.

Støtt alltid kameraet under objektivet med venstre hånd, da holder du kameraet mer stabilt Foto: Shutterstock

Trikset med å holde under objektivet gjelder også når du tar breddebilder.

> Les også: 3 ting du må gjøre for ikke å ligne en amatørfotograf

Feil nummer 2: Ignorere komposisjonsreglene

Regelen om tredjedeler, der du plasserer forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn i hver sin vannrette tredjedel og viktige elementer i krysningspunktene mellom de vannrette og loddrette tredjedelene gir bedre bilder i ni av ti tilfeller.

Husk også å bruke diagonaler og andre spennende former for å trekke blikket inn mot f.eks. en person.

> Les også: Lær av oss - her er våre dummeste foto-feil

Feil nummer 3: Frykte korn

Et skarpt bilde er langt bedre enn et sløret, og av samme grunn er ikke de beste fotografene redde for å øke ISO-verdien, selv om det kan gi kornete bilder.

Støyen ses ikke i små bilder og kan til og med gi stemning til bilder. Dessuten kan faktisk nye kameraer ta gode bilder på høye ISO-verdier, som f.eks. 12.800, og når du knipser i raw, er det gode muligheter for å dempe støyen i f.eks. Lightroom.

I artikkelen i siste nummer av Digital FOTO kan du lese om noen av de dummeste feilene vi i redaksjonen har gjort.

Les f.eks. om sjefredaktøren som mistet et zoomobjektiv ut av jakkelommen på en fjelltopp eller da vår mangeårige fotoekspert, Thomas Nykrog, glemte minnekortet hjemme i datamaskinen.

Som abonnent kan du lese artikkelen gratis via linken øverst på siden eller med Wype-applikasjonen på din smarttelefonen eller nettbrettet ditt.

> Tegn abonnement på Nordens største fotomagasin Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...