Jenter løper på strand

Dedikerte kameraer er ofte mye bedre på å fange lekende barn enn det mobiltelefoner er.

© Shutterstock.com

3 situasjoner der kameraet ditt slår mobiltelefonen

Vi elsker å ta bilder med telefonene våre, som gjør en god jobb på mange motiver, men det er også situasjoner der vi foretrekker et skikkelig kamera. Her kan du se tre av dem.

Her i redaksjonen tar vi veldig mange bilder med telefonene våre. Hovedårsaken til dette er selvfølgelig at vi alltid har dem tilgjengelig, men faktisk er kvaliteten også helt tilstrekkelig til mange motiver.

Men: Det er selvfølgelig en lang rekke situasjoner der vi griper etter det dedikerte kameraet, hvis vi da har det med. Her får du tre av de viktigste grunnene til å bruke kameraet fremfor mobiltelefonen.

1. Når du vil ha en uskarp bakgrunn

I dag har mange telefoner en funksjon til for eksempel å ta portrettbilder med uskarp bakgrunn. 

Barn med uskarp bakgrunn

Med en stor blenderåpning på for eksempel F2.8 på et kamera med en stor bildebrikke får man en uskarp bakgrunn. 

© Shutterstock.com

På grunn av de små bildebrikkene i mobiltelefonen kan du ikke få en ekte uskarp bakgrunn, så det må telefonen fikse med programvare.

Det er altså en kunstig sløring, noe som gjør at ujevne kanter mellom forgrunnen og bakgrunnen ofte blir stygge – særlig hvis det er løse hår og lignende.

Speilrefleks og systemkameraer samt kompaktkameraer med store bildebrikker kan lage flott optisk sløring av bakgrunnen på store blenderåpninger.

Det betyr at for eksempel løse hår blir knivskarpe mot den uskarpe bakgrunnen.

2. Når motivene er langt unna

Det har riktig nok begynt å komme telefoner med teleobjektiver, men de kan ikke ta deg like nært som på et skikkelig kamera med et teleobjektiv.

Grønnfink på gren

Et dedikert kamera med tele og bildestabilisering er enklere å holde stille enn en mobiltelefon med digitalzoom. Det er også med på å gi skarpere bilder.

© Shutterstock.com

Mange telefoner tilbyr deg å zoome nærmee med digital zoom, men det går ut over bildekvaliteten, så du får uskarpe eller pikselerte bilder av fjerne ting.

Dette skjer ikke med et ekte teleobjektiv på et kompaktkamera eller system- og spejlreflekskameraer, hvor bildene blir helt skarpe.

3. Når tempoet er høyt

Særlig når du fotograferer lekende barn, sport og andre actionmotiver, kommer telefonen til kort mot et ekte kamera.

Autofokus i kameraet ditt er som regel raskere og bedre på å følge motiver i bevegelse. Dette gjør ikke bare at du får flere skarpe bilder, men også at kameraet tar bildet i det øyeblikket du trykker på utløserknappen, fordi fokus allerede ligger riktig. 

Ellers risikerer du å vente på at fokus får festet seg, og da er det ofte for sent.

Dessuten er det mye enklere å stille inn for eksempel lukkertiden manuelt, så du er sikker på at du ikke får bevegelsessløring i bildene.

Kanskje du er interessert i...