Mindfulness fotografering reduser stress med fotografen Martin Paldan

For å se om mindfulness og fotografering kan gå hånd i hånd har vi bedt fotografen vår Martin Paldan om å forsøke å være i nuet mens han fotograferer. Det resulterte blant annet i dette flotte bildet.

© Martin Paldan

3 ting fotografer kan gjøre for å få bukt med stress

Kamera ditt kan mer enn å gi deg gode bilder. Ved å bruke en teknikk mange kjenner fra begrepet mindfulness, kan du få bukt med stress og oppnå en tilstand av indre ro.

14. januar 2018 av Kathrine Anker

Som fotograf kan du redusere stressnivået ved å vie all din oppmerksomhet til det du gjør akkurat bå. 

Tilnærmingen er blant annet kjent under navnet mindfulness, som også blir brukt innen mange andre interesseområder.

I Digital FOTO nummer 2/2018 snakker vi med en psykolog om hvordan mindfulness kan brukes til å finne roen, samtidig som du får med deg noen nye og helt annerledes bilder hjem.

Vi intervjuer også en profesjonell fotograf som har bekjempet depresjon ved å glemme alt om teknikk og fokusere på å være i nuet når han tar bilder. 

Martin Paldan mindfulness fotografering

Actionfotografen Martin Paldan er vant til å fotografere svette idrettsutøvere i full fart. Vi sender ham ut på en helt annerledes oppgave, der målet er å finne roen.

© Martin Paldan

Til slutt sender vi ut freelancefotografen vår, Martin Paldan, i felten for å teste teorieni praksis. Vi måler stressnivået hans under hele turen, og ser hvilke bilder han får tatt.

Les også: Slik fotograferer du rolige motiver

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les artikkelen nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem nyeste utgavene av Digital FOTO.

Her har tre mindfulnesstips du kan bruke for å komme i gang selv:

  1. Gå en tur uten å planlegge ruten, og ta med kameraet ditt og et enkelt objektiv. Du kan også bruke smarttelefonen – utstyret er ikke viktig.
  2. Vær oppmerksom på de tingene du går forbi. La instinktene ta over og klikk spontant på utløserknappen når du ser noe som tiltaler deg.
  3. Glem alt om hva du forestiller deg at andre mener om bildene dine. De er gode hvis du føler at de viser noe om sinnstilstanden din i det øyeblikket du tok dem.
Fotografer deg til indre ro

I Digital FOTO nummer 2/2018 kan du lese mye mer om mindfulness i fotografering, slik at du kan få bukt med stress og oppleve en indre ro.

Kanskje du er interessert i...