Finn din egen fotostil

Hvis du vil skille deg ut fra mengden som fotograf, må du finne din egen fotostil. 

© Shutterstock

3 tips for å finne din egen fotostil

Du har sikkert sett fotografer med en stil som er helt unik og ser fantastisk ut. Med noen få triks kan det være dine bilder som vil vekke begeistring, og hvem vet - kanskje blir du den nye internettsensasjonen.

11. juli 2018 av Mathias Blohm Schytte

I det nyeste nummeret av Digital Foto kan du lese om engelske Andy Kirby og norske Svein Skjåk Nordrum, som begge har funnet sin egen fotostil.

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les bladet nå på smarttelefonen eller nettbrettet ditt med Wype-appen. Her får du også tilgang til de ti nyeste utgavene av Digital FOTO. 

Her får du tre kjappe tips om hvordan du gjør din egen fotostil unik:

1. La deg inspirere av andres fotostil

Selv om det kan føles som juks, så er det altså helt greit å la seg inspirere av andre.

Alle store kunstnere lar seg inspirere, og så lenge man ikke rett og slett kopierer eller stjeler, er det ingenting galt med å la seg inspirere av andre med en fotostil du liker.

Det finnes mange steder for å hente inspirasjon. I dag har de fleste store fotografer egne hjemmesider, men også på Instagram er det mange talenter.

Bruk sosiale medier for å finne inspirasjon. Sannsynligvis vil du finne noen med en stil du liker.

På Instagram kan det for eksempel være arkitektfotografen Dirk Bakker, hundeelskeren Theron Humphrey eller sørafrikanske Darryll Jones, som har spesialisert seg på å fotografere oppstite miniatyrutgaver av en stormtrooper fra Star Wars.

2. Gjør bildene dine gjenkjennelige

En av nøklene for suksess er gjenkjennelighet. Hvis andre øyeblikkelig kan se at nettopp du har tatt et bilde, er du kommet langt.

En måte for å få til gjenkjennelighet er ved å bruke de samme kamerainnstillingene eller holde deg til ett objektiv.

Har du noenlunde samme blenderåpning, brennvidde og komposisjon på bildene dine, vil de sannsynligvis ha en del fellestrekk.

En annen metode for å gjøre bildene dine gjenkjennelige er å fokusere på én type motiver, for eksempel street, hester eller fugler.

Det kan også hende at den unike fotostilen din ligger i bildebehandlingen, fordi du bruker et bestemt filter eller en forhåndsinnstilling på bildene dine. Kanskje fotograferer du utelukkende i svart-hvitt. 

Hva som gjør fotostilen din unik, er helt opp til deg.

> Les mye mer om fotografering her

Finn din egen fotostil

Fargene, motivet eller opptaksinnstillingene. Det er mange metoder du kan bruke for å gi bildene dine et ensartet og gjenkjennlig uttrykk. 

© Andrés Salas // Unsplash

3. Vær selvsikker

Et kamera i hånden kan ofte gi forbausende stor velvilje hos folk.

Tenk bare på hvor lenge andre er villige til å vente hvis en mann er i ferd med å fotografere kona si foran Eiffeltårnet. Noen vil til og med dukke for å være sikre på at de ikke ødelegger bildet.

Det handler om selvsikkerhet.

Vis at du er i ferd med å ta et bilde, og lat gjerne som om at akkurat ditt bilde er det viktigste i verden. Sannsynligvis er det ikke det, men utstrålingen din vil signalisere seriøsitet, og det vil andre i stor grad respektere.

Skal du ha med en fremmed i bildet ditt, er det god stil å spørre om lov først.

Her spiller igjen selvsikkerhet en stor rolle. Hvis du selvsikkert forklarer modellen din hvorfor og hvordan du har lyst til å fotografere dem, er det stor sjanse for at de innvilger forespørselen din.

Står du derimot med et flakkende blikk og ser ut som om du har mest lyst til å grave deg ned, er risikoen for en avvisning langt større.

Når du har funnet din egen stil, er det også viktig at du tror på den selv - og holder på den.

Les også: 4 triks for din neste photoshoot 

Kanskje du er interessert i...