Sykkelrytter i fart panorere bilde
Panorering

Dette bildet er tatt med en lukkertid på 1/125 sekund, der sykkelen er helt skarp, mens bakgrunnen er dratt ut, og vi aner litt bevegelse i hjula og bena på sykkelrytteren.

© Kristoffer Engbo/Digital FOTO

5 tips for perfekte panoreringer i actionbilder

Actionbildene dine kommer til å ose av fart når hovedmotivet står skarpt mot en utdratt bakgrunn. Her får du teknikken.

Ved å følge et raskt motiv med en panorering og bruke en forholdsvis lang lukkertid kan du ta sports- og actionbilder der man virkelig fornemmer farten.

Hovedmotivet kommer til å bli skarpt fordi du følger det, mens den stillestående bakgrunnen blir dratt ut og får fartstriper, fordi du beveger kameraet under eksponeringen med en lang lukkertid.

Men teknikken må være på plass, og her får du fem tips som sikrer deg perfekte bilder med panorering.

1. Velg bildeserier for panorering

Du må sette kameraet til bildeserier slik at det fortsetter å ta bilder så lenge du holder utløserknappen nede. 

Du kommer sikkert til å kassere en haug av bilder når du kommer hjem, men mulighetene for å fange de riktige øyeblikkene er mye større.

Nikon D7500 CH panorering

Med innstillingen CH – her på et Nikon-kamera – knipser kameraet i høyeste hastighet med for eksempel åtte bilder i sekundet. Det er den beste innstillingen for panorering. På noen kameraer velger du et symbol med tre bilderammer og eventuelt en H.

© Nikon

2. Følg motivet med autofokus

Autofokus må følge hovedmotivet ved panorering, så velg følgefokus, som typisk heter AF-C og sørger for å justere fokusavstanden hvis motivet beveger seg mot eller bort fra kameraet. 

På mange kameraer kan du også velge støttepunkter eller en sone med fokuspunkter som brukes til å holde på motivet selv om det flytter seg litt opp eller ned eller til sidene i bildet.

> Les alt om å fotografere action her

3. Juster med lukkertiden

Lukkertiden er avgjørende for hvor godt panoreringsbildet ditt blir, og du må bruke forholdsvis lange lukkertider for å få dratt ut bakgrunnen skikkelig. 

Lukkertiden for panorering kommer an på farten i motivet, brennvidden, avstanden og hvor god panoreringsteknikken din er. 

Her må du prøve deg fram. 

Velg lukkerprioritet og Auto ISO, og begynn på for eksempel 1/125 sekund og ta et par testbilder. Og så justerer du innstillingene herfra. 

4. Panorer riktig

Du skaper fartsstripene ved å panorere når hovedmotivet passerer. Her følger du motivet i søkeren i god tid før du trykker ned utløserknappen. 

Pass på at motivet er plassert på samme sted i søkeren under hele bevegelsen, og utfør en stabil vannrett bevegelse. 

Fortsett bevegelsen litt etter at du har sluppet utløserknappen. Da er sannsynligheten for den perfekte panoreringen større. 

> Les også 3 tips som sikrer deg en perfekt panorering

5. Sjekk resultatet

Når de første testbildene er tatt, må du sjekke resultatene på kameraskjermen. 

Zoom inn på hovedmotivet og se om skarpheten er på plass. Er hovedmotivet uskarpt, må du velge en litt kortere lukkertid. 

Se også etter om det er nok fartsstriper i bakgrunnen. Er den ikke uskarp nok, og er hovedmotivet skarpt, kan du velge en lengre lukkertid.

> Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Til sammen 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...