VM 2014

5 tips til gode fotballbilder

Her får du fem tips som gir deg bedre bilder når du fotograferer en fotballkamp.

Tips 1: Fyr løs Du må ta massevis av bilder, og være forberedt på å kaste mange av dem etterpå. Se etter om det er i fetd med å oppstå spennende situasjoner, f.eks. en hodeduell eller en spiller som er er alene med keeperen. Sett kameraet til å knipse kontinuerlig når du holder utløserknappen nede, og begynne å ta bilder før situasjonen oppstår, og stanse først når den er over. Da vil det med stor sannsynlighet være minst ett bilde som er tatt i det rette øyeblikket.

Tips 2: Orden på fokus Fokus må innstilles så den følger motivet når du holder utløserknappen halvt nede. Det gjør du ved å velge kontinuerlig autofokus, og den heter som regel C-AF, AF-C eller AI Servo. Da sørger kameraet for hele tiden å justere fokusavstanden på det valgte punktet, men en spiller kan lett bevege seg rundt i bilderammen, og derfor bør du også slå på støttepunkter eller følgefokus, slik at fokuspunktene tar over for hverandre når en spiller beveger seg fra den ene siden av bildeerammen mot den andre. Funksjonen har mange forskjellige navn, alt etter kameraprodusent, men kan f.eks. hete 3D, C-AF TR, Sporing eller Gjenstandssporing, og den velges i menyen eller via egne knapper. Sørg bare for at den spilleren du vil følge, ligger på det valgte fokuspunktet når du begynner å holde utløserknapppen halvt nede.

Tips 3: Skru ned på lukkertiden og opp på blenderen Action bør helst fryses, så du må bruke raske lukkertider. Det sørger du for ved å bruke en stor blenderåpning, som i tillegg gir den fordelen at du får en uskarp bakgrunn. Still kameraet på blenderprioritet, A eller Av, og velg største blender, f.eks. F4.0. Hold øye med lukkertidene. De bør helst være på 1/1000 sekund eller raskere. Justér eventuelt på ISO-verdien for å oppnå raskere lukkertider.

Tips 4: Gå rundt banen De gode situasjonene oppstår sjeldent ved midtbanen, der innbyttespillere og trenere oppholder seg. Sørg derfor for å komme deg rundt banen. Plassér deg f.eks. ved baklinjen forholdsvis nær målet, der du kan komme tett innpå spennende dueller. Du kan også legge deg på magen bak det ene målet og fotografere gjennom nettmaskene med en vidvinkel. Med litt tålmodighet kan du få et bilde av ballen som passerer både keeperen og målstreken, mens pass på at autofokus ikke tar tak i nettmaskene i stedet for spillerne.

Tips 5: Slipp unna bevegelser For å komme tett innpå de enkelte spillerne må du bruke et teleobjektiv – gjerne på 200 mm eller mere. Husk å slå på bildestabiliseringen på enten objektivet eller i kameramenyen, da bevegelser fra hendene kan bli tydelige med tele. Utstyret kan være tungt å stå med, så et ettbent stativ – også kalt monopod – er en stor fordel. Det holder vekten, men gir også den fleksibiliteten som må til for at du kan følge action med kameraet. Bruker du stativ, bør du uansett slå av bildestabiliseringen.

Kanskje du er interessert i...