© Shutterstock

6 tips: Slik tar du gode bilder under vann

Enten du boltrer deg i hotellbassenget eller utforsker dypere vann, vrimler det av spennende motiver der. Her får du en runde med gode baderåd som får deg trygt i havn.

18. januar 2023

Med et actionkamera eller et vanntett kompaktkamera kan du ta nye og annerledes bilder under vann. Nedenfor får du seks tips som hjelper deg med å komme opp med de beste bildene fra det våte element.

Se også: Få kontroll på kamerainnstillingene med e-boken vår. Last den ned her.

1. Test utstyret først

Før du hopper i bøljan blå bør du undersøke deksler og lokk. Et sandkorn i en pakning kan ødelegge kameraet. Sjekk at pakningene dine er støvfrie og tette. Har du vært i saltvann, må du alltid skylle kameraet i en bøtte med vann fra springen. Det renser ut sand og salt fra knappene på undervannshuset og kameraet.

2. Begynn i stille vann

Svømmebassenger er perfekte til å eksperimentere med undervannsbilder. Her er det mye lys, og vannet er klart og uten understrømmer. Sollyset reflekteres også av de fargede veggene i bassenget.

I bassenget kan du enkelt eksperimentere med forskjellige innstillinger og øve på å følge hovedmotivet.

© Shutterstock

3. Bruk maks. 1/125 sekund

I vannet er alt i bevegelse. Derfor bør du kompensere med kortere lukkertider. 1/125 sekund og kortere vil fryse bevegelsene, mens lengre lukkertider som 1/15 sekund gjør at alt som beveger seg, kan bli uskarpt.

Liker du automatikk, kan du bruke blender- eller lukkerprioritet hvis kameraet har dette. Da kan du tilpasse underveis. Still inn så mye som mulig før du hopper uti. Da kan du konsentrere deg om motivene.

Fisk og andre dyr i vannet bør helst fryses med en forholdsvis kort lukkertid. Øk eventuelt ISO-verdiene dine litt slik at du kan bruke korte lukkertider.

4. Vidvinkel gir renere bilder

Bruk alltid vidvinkel til fotografering under vann. Selv i det klareste vann er det mange urene partikler, og hvis du bruker teleobjektiv, risikerer du at du stiller skarpt på urenhetene i stedet for hovedmotivet. På grunn av lysets brytning i vannet får du heller ikke like mye vidvinkel under vann som det du gjør over vann. Samtidig vil du også trenge all den dybdeskarpheten du kan få i undervannsbildene.

Med vidvinkel kan du ha kort avstand til motivene og samtidig få med mye i bildet.

© Shutterstock

5. Dropp det horisontale

Vannet er et element med begrenset tyngdekraft, så hvorfor skal da alle bildene dine være vannrette? Utnytt den uendelige friheten i vannet til å knipse fra alle vinkler. Fotograferer du f.eks. fisk, kan det være fint å knipse oppover. Det hjelper kameraet med å skille et mørkt motiv fra den mørke bakgrunnen som bunnen ofte er.

Ved å peke kameraet oppover kan du få en flott, jevn og lys bakgrunn.

© Shutterstock

6. Behold fargene

Nær vannoverflaten kan du se alle farger, men de forsvinner gradvis jo lenger ned du kommer. Er du tre meter nede og motivet tre meter unna, har lyset allerede reist seks meter når du tar bildet ditt. Rødt forsvinner først, mens oransje og gult sier takk for seg på ca. åtte og femten meters dyp. Kunstig lys kan redde fargene.

Noen kameraer kan settes til en egen undervannsbildeinnstilling som forsterker fargene. Disse forsvinner ellers når du dykker flere meter ned.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...