I naturfotografering er det ekstremt viktig at skarpheten i bildene er svært høy. Det er blant annet det som gjør bildene så fascinerende når blikket kan gå på jakt i dyrenes fine detaljer.
I denne artikkelen viser vi deg hvordan du fanger dyrene i to forskjellige situasjoner.
Heldigvis trenger du verken dyre kameraer eller objektiver for å ta gode naturbilder som er skarpe nok.
Vi anbefaler deg likevel å finne frem teleobjektivet hvis du har et, for det gjør det mye lettere å komme tett på dyrene. Ofte er en brennvidde på 70–300 mm nok.
Les også Bli inspirert av 3 fotografer som fanger den flotte naturen
Fang dyret som står stille
Hvis du er så heldig at dyret du vil fotografere ikke beveger seg så mye, har du mange muligheter til å ta det skarpeste og beste bildet av det.
Øyenstikkere, sommerfugler og andre insekter er gode motiver, for ofte finner du dem hvilende på et gresstrå eller en stubbe.
Bruk gjerne en liten blenderåpning på F8–11 og kryp deretter så nær som mulig uten å forstyrre motivet ditt.
Når dyret sitter stille, kan du også bruke en lengre lukkertid hvis du har bildestabilisering i kameraet og objektivet ditt.
Med noen kombinasjoner som f.eks. Canon og deres nyeste objektiver kan du forlenge lukkertiden hele åtte ganger sammenlignet med objektiver og kameraer uten bildestabilisering.
Det egner seg imidlertid bare til rolige motiver, og hvis dyret du fotograferer f.eks. beveger hodet fra side til side, kan du bli nødt til å bruke en kortere lukkertid for å få det helt skarpt.

Pass på at du ikke undereksponerer de actionfylte naturbildene dine i svakt lys, da autofokussystemet vanligvis får problemer med å fungere.
Fang dyret i bevegelse
Fugler og andre raske motiver krever andre teknikker for at bildene skal bli skarpe, og da finnes det som regel bare én løsning og det er å gjøre lukkertiden veldig kort.
Det gir dessverre den begrensningen at ISO-verdien blir veldig høy, men ofte er dette den eneste muligheten du som fotograf har til å ta bildet.
Et godt råd er å starte med veldig korte lukkertider på for eksempel 1/4000 sekund eller 1/2500 sekund, og ta testbildene hvis du har tid til det. Hvis bildene blir skarpe, kan du gradvis justere bildene mot lengre lukkertider.
Les også E-bok: Slik tar du gode fuglebilder