Mann på spissen av fjellutspringet Trolltunga

Trolltunga ligger 1100 meter over havet og er et spektakulært fjellutspring som står horisontalt ut fra fjellet.

© Shutterstock

Det beste fotoutstyret til villmarksferien

Da kan du være alene og samtidig få en fantastisk naturopplevelse.

1. Et langt teleobjektiv

Når du skal fotografere fugler, er et kraftig teleobjektiv en nødvendighet hvis du vil komme deg nært fuglene og samtidig få veleksponerte bilder. 

Et teleobjektiv på 300–400 millimeter er et godt utgangspunkt, men har du råd til det, er imidlertid objektiver på 500 millimeter å foretrekke. 

Lurer du på om du bør velge originale objektiver eller billigere, men gode modeller fra Tamron og Sigma, sjekker du Utstyrsguiden, hvor du kan lese alle anmeldelsene våre.

100–400 mm-objektiv

Objektiver med et område på 100–400 mm er fleksible og kan brukes håndholdt til dyre- og fuglefotografering. Bruk et stativ hvis du tar bilder i svakt lys.

© Shutterstock

2. Kikkert og ekstrabatterier

Speider du etter dyrene gjennom en kikkert, er du mer mobil, og kikkerten er heller ikke like tung som et kamera med objektiv.

Pakk derfor ned en kikkert, men husk også ekstrabatterier og en god porsjon tålmodighet. Det er ikke sikkert at motivet du er ute etter, stikker innom i løpet av de første timene, så vær forberedt med ekstrabatterier i sekken.

Mann med ryggsekk og kamera

Med kameraet stilt inn til bildeserier får du langt flere gode bilder å velge mellom når du fotograferer fugler.

© Shutterstock

3. Ertepose og stativ

Ligger du på skjul eller tar bildene dine fra bilen, anbefaler vi å ha en ertepose som støtte til kameraet og objektivet ditt. Erteposen gir deg et godt underlag, om du så tar bilder gjennom bilvinduet eller du ligger på lur i skogbunnen. 

Hvis du har et lite stativ som du relativt raskt kan få stablet på bena, tar du med også det. Mange dyr er nemlig mest aktive rett rundt skumring, noe som krever lengre lukkertider. 

De lange lukkertidene i det begrensede lyset øker risikoen for rystede bilder, så ta med et stativ i bagen, da er du sikret bedre bildestabilitet selv når mørket er på trappene. 

Få den optimale guiden til villmarksferien

I Digital FOTO nr. 10/2020 kan du lese enda mer om hvor du kan dra på villmarksferie, hva du bør pakke og hvilke innstillinger du bør bruke til å fotografere dyrelivet.

Kanskje du er interessert i...