De siste årene har stadig flere fotografer fra hele verden valfartet nordover for å fange de mest fantastiske landskapsbildene.
Turen går ofte til enten Island, Norge eller Færøyene når landskapsfotografene pakker kofferten, og derfor har vi samlet tre gode fotosteder og de utfordringene de stiller oss overfor.
Sist, men ikke minst, får du i denne artikkelen også forslag til hva det neste europeiske favorittstedet blir for fotografer.
Flyvraket du må ta bilde av
Få fly kan skryte av å være fotografert så mange ganger som vraket av US Navy Super DC-3-flyet, som også kalles Sólheimasandur-vraket etter stranden der flyet havarerte.
Flyet stammer fra den amerikanske marinen og måtte nødlande her i 1973 etter et havari på grunn av is på motorene. Hele besetningen overlevde krasjlandingen, og siden er de funksjonelle flydelene blitt berget.
Tilbake står det et skall på en ellers tom, sort sandslette på den sørlige delen av Island, og fordi det er så populært går det også turistbusser til og fra vraket.
Det beste tipset til å fotografere motivet er å velge riktig tidspunkt, altså når det ikke vrimler av andre fotografer og turister som kryper rundt på vraket og gjør det vanskelig å få tatt et skikkelig bilde.
Det som gjør motivet så fascinerende er nemlig at vraket med sine skarpe kanter og ulike grader av forfall står alene ute i ødemarken.
Når du fotograferer vraket på riktig tidspunkt uten andre mennesker til stede, er det viktig å bruke en vidvinkel mellom 16–35 mm og fylle søkeren med mye negativ plass, altså tomrom, rundt motivet.
Norges fantastiske vinkel
Lofoten i Nord-Norge er et annet svært populært reisemål blant fotografer.
Her er utsikten fra broen som leder inn til byen Hamnøy et perfekt fotosted uansett årstid – og spesielt når muligheten for nordlys er størst fra september til mars.
Utallige fotografer tar turen til Lofoten for å sikre seg vinkelen fra broen, der det er mulig å fange vann og klipper i forgrunnen, bebyggelsen i mellomgrunnen med de karakteristiske røde husene og fjellet i bakgrunnen med nordlyset rett over.
Når du tar landskapsbilder i og rundt Lofoten, finnes det mange forskjellige, flotte fotosteder innenfor samme område.
Undersøk gjerne disse fotostedene hjemmefra, slik at du vet hvor du skal stå for å få de beste vinklene.
Vurder også gjerne om du skal ha med et ND- eller et polariseringsfilter, slik at du for eksempel kan glatte ut vannet i forgrunnen eller dempe lyset på himmelen.
> Les også Dette filteret bør du velge
Færøyenes fantastiske innsjø på fjellet
Hvis du i likhet med mange andre fotografer besøker øyene ute i Nordsjøen, er været den største utfordringen.
Øyene kan i prinsippet besøkes og fotograferes på alle tider av året, og noen ganger kan du oppleve alle fire årstider på samme dag, lyder det spøkefulle ryktet.
Det er imidlertid fra mai til august at sannsynligheten er størst for å få det beste været.
I sommermånedene kryper gjennomsnittstemperaturen opp til hele 14 grader, mens nedbørsmengdene svinger mellom ca. 60 mm og 100 mm.
Av samme grunn er det en god idé å pakke rikelig med tørre klær, og glem ikke regntrekk – både til fotografen og kameraet.
> Les også Slik beskytter du kameraet i regnvær
Neste tur går til en spøkelsesskog
Hvis du ikke blir skremt av navnet, kan du reise til den forheksede skogen som ligger ut mot Østersjøen i Nord-Tyskland.
Skogen heter Gespensterwald, som betyr spøkelsesskog, og den ligger nær byen Rostock, som har fergeforbindelse til Skandinavia og blant annet den danske byen Gedser.
Det som gjør det til et svært velegnet fotosted, er skogens krokete trær og greiner som kan tilføre mystikk i motivet ditt.
Gespensterwald har vært et naturreservat siden 1943, og skogen måler 100 meter ganger 1 300 meter.
Ekstra flott er skogen ved solnedgang fra februar til oktober, da solen står rett inn mellom trestammene.
Et eksempel på det flotte lyset mellom trestammene kan du se nedenfor, og vi tror dette blir et av de neste store fotostedene.