Nan Goldin, Kristy and Miles at Juicey
Kristy and Miles at Juicey

En av de spennende utstillingene akkurat nå viser blant andre Nan Goldin.

© Nan Goldin

5 flotte fotoutstillinger du må se nå

Gå på oppdagelsesferd i musikkhistorien, i dokumentarfotografiet og mange andre fantastiske bilder, og få fornyet inspirasjon.

Trenger du litt skikkelig inspirasjon, eller bare lenge siden du har lagt kameraet til side for å se på hva andre fotografer har gjort?

Så kom deg ut av døren og besøk en av de mange spennende fotoutstillingene akkurat nå. Vi har plukket ut fem:

1. SNAP, Museet for samtidskunst

Jacob August Riis - Five Cent a Spot
Five Cent a Spot

Jacob August RIis er bare en av de mange anerkjente fotografene i utstillingen.

© Jacob August Riis

Viser dokumentarfotografiet et sant bilde? Og fanger portrettfotografiet en persons identitet? Et stort omfang bilder blir i dag delt gjennom sosiale medier. I denne utstillingen kan du se hvordan mennesker har blitt fotografert fra 1800-tallet frem til i dag.

Utstillingen kaster gjennom 30 anerkjente fotografer lys over tre sentrale perioder innenfor dokumentarsjangeren: 1880-tallets sosialdokumentar, 1960-tallets street photography og 1990-tallets hverdagslige dokumentar.

SNAP

17. februar – 3. september¨


2. Musikkportretter 1974 – 1986, Fotografiens Hus

Nina Reistad - Lars Kilevold
Nina Reistad - Lars Kilevold

Lars Kilevold er blant annet kjent for å ha skrevet og utgitt sangene «Livet er for kjipt», «Ute til lunsj» og «Respekt for Grandiosa». I 1980-årene var Kilevold del av det musikalske prosjektet Ute til lunsj.

© Nina Reistad

Nina Reistad stiller ut portretter av norske og utenlandske musikere, tatt i perioden 1974–1986. De fleste av disse artistene er fremdeles aktuelle 35–40 år etter. Enten ved at de fremdeles opptrer og spiller inn musikk, eller at platene fra den gang fremdeles spilles og holder dem i live selv etter at de er gått bort.

Fotografiens Hus

18. februar – 21. maj


3. Casa de Vidro, Museet for samtidskunst

Lina Bo Bardi i Casa de Vidro i 1952.
Lina Bo Bardi i Casa de Vidro i 1952.

Utstillingen omfatter også en dialog mellom Bo Bardi og Fehns arkitektoniske uttrykk og det visuelle språket til kunstneren Veronika Kellndorfer.

© Francisco Albuquerque - Instituto Lina Bo e P.M. Bardi

Utstillingen presenterer Lina Bo Bardis glasshus i São Paulo, Casa de Vidro (1950–52), i Sverre Fehns glasspaviljong (1997–2008). 

Denne sammenstillingen tjener som utgangspunkt for en dialog mellom to arkitekter som aldri møtte hverandre, og som arbeidet i hvert sitt hjørne av verden. 

Likevel finnes det overraskende likheter mellom dem: den skulpturelle bruken av betong, det langvarige engasjementet for rehabiliteringsprosjekter og gjenbruk av historiske bygninger, og stor interessen for utstillingsdesign.

Casa de Vidro

27. januar – 14. mai


4. Ania Niemi, Shoot Gallery

Ania Niemi, The Woman who never existed
Ania Niemi, The Flower Room

Bilde fra Ania Niemis fotoutstilling The Woman who never existed.

© Ania Niemi, The Woman who never existed - The Flower Room

I Barcode i Oslo finner vi Ania Niemi, både foran og bak kameraet, i en utstilling som tar utgangspunkt i en spennende historie om skuespillerinnen som kun eksisterer når noen ser på. Når ingen ser, begynner hun å forsvinne.

Utstillingen har vært vist i San Francisco, og etter Oslo går den videre til Paris og London.

Shoot Gallery

9. mars - 20. april


5. Elise Tyvand, Uttrykk, CYAN Salong

Elise Tyvand - Uttrykk
Elise Tyvand

Undertrykte følelser, kroppsspråk og ansiktsuttrykk blir fordreid og fremhevet ved å brette og sy i bildene så fotografiets opprinnelige format endres og unnseelige detaljer kommer til syne.

© Elise Tyvand

Gjennom en serie selvportretter og portretter der utseende og selvrepresentasjon blir redigert gjennom fysiske grep foretatt på selve den fotografiske kopien, utfordrer Tyvand hvordan vi fremstiller oss selv fotografisk. 

Undertrykte følelser, kroppsspråk og ansiktsuttrykk blir fordreid og fremhevet ved å brette og sy i bildene så fotografiets opprinnelige format endres og unnseelige detaljer kommer til syne.

CYAN Salong

7. mars – 17. mars

Kanskje du er interessert i...