Det er de som kan ta bilder, og så er det de som kan endre hele vår forståelse av verden med ett bilde.
Dette er de ekte mesterfotografene, og blant dem er det en håndfull som er helt essensielle. Vi har samlet dem her, slik at du har et sted å begynne når du skal utforske fotografiets fascinerende historie.
1. Ansel Adams (1902–1984)
Helt siden han som 14-åring for første gang tok opp et kamera, var Ansel Adams opptatt av å fotografere den rå og uberørte amerikanske naturen. Særlig fjellene i Sierra Nevada ble viktige motiver, men Adams foreviget også flere av områdene som i dag er nasjonalparker i USA i vakre svart-hvitt-bilder.
Et på den tiden et kontroversielt fotoessay om USAs behandling av japanske immigranter under andre verdenskrig (Born Free and Equal: Photographs of the loyal Japanese-Americans at Manzanar Relocation Center, Inyo County, California) står også som et av hans mest betydningsfulle verk.
Ansel skrev også lærebøker om fotografi og var en av opphavsmennene til sonesystemet, som ga større kontroll over eksponeringen i den analoge fotoprosessen.
Sammen med flere andre av datidens fremtredende fotografer grunnla han selskapet Group f/64, som arbeidet mot idealet om optimal skarphet i hele motivet.

I ferd med å ta et av sine ikoniske bilder med datidens mest moderne utstyr.
.
2. Annie Leibovtz (1949–)
Du er ikke skikkelig berømt hvis du ikke har blitt fotografert av Annie Leibovitz, skaperen av noen av historiens mest ikoniske portretter.
Musikere som John Lennon, Bruce Springsteen og Michael Jackson, filmstjerner som Demi Moore, Johnny Depp og Whoopi Goldberg, politikere som paret Obama – og nå sist Ukrainas president Zelenskyj – har alle blitt fotografert av Leibovitz.
Hun har arbeidet for magasiner som Rolling Stone og Vanity Fair og var den første kvinnelige fotografen som fikk sin egen utstilling på National Portrait Gallery i Washington.

De største personlighetene innen musikk, film og kunst er blitt fotografert av Annie Leibovitz.
3. Steve McCurry (1950–)
Den amerikanske fotojournalisten er mest kjent for bildet «Afghan Girl», som prydet forsiden av National Geographic i juni 1985. McCurry har høstet mye anerkjennelse og mottatt en rekke priser for sine bilder av krig og konflikt, kulturer i ferd med å forsvinne og eldgamle ritualer.
Blant hans største arbeider er portretter av mennesker fra seks kontinenter.

Bildet av den afghanske jenta er Steve McCurrys mest berømte.
© Shutterstock.4. Dorothea Lange (1895–1965)
Amerikansk dokumentarfotograf og fotojournalist, mest kjent for sine bilder av det fattige Amerika etter den store depresjonen på 1930-tallet. Hun jobbet for magasiner som Life og Aperture og stilte blant annet ut på blant annet Art Institute of Chicago.
Bildet «Migrant Mother» fra 1936 av en fattig kvinne med sitt barn i en arbeidsleir er hennes mest kjente.
Les også: Dette er de største milepælene i kameraets historie

Dorothea Langes mest berømte bilde.
5. Yann Arthus-Bertrand (1946–)
Det er ikke mange fotografer som kan skryte av å ha vist oss verden på en helt ny måte - men det kan franske Yann Arthus-Bertrand. I over 30 år har han fløyet verden rundt og fotografert over 113 land fra helikopter og luftballong.
De vakre og dramatiske bildene har blitt vist på utstillinger over hele verden og foreviget i boken «The Earth from Above», som er solgt i tre millioner eksemplarer.
I 2015 laget han den gripende dokumentarfilmen «Human». I filmen intervjuet han mennesker fra hele verden og viste at det er mye mer som forener oss mennesker enn som skiller oss.

Yann Arthus-Betrand har fotografert store deler av verden fra himmelen.
6. Sebastiäo Salgado (1944–)
Enten han har fotografert hungersnød i Etiopia, borgerkrig i Rwanda eller fattige industriarbeidere i Brasil, er bildene hans alltid båret av medfølelse og respekt for enkeltmennesket.
Bildene er også alltid svært vakre.
Salgado er forfatter av flere utmerkede fotobøker. Senest «Genesis» i 2013, der han overrasket alle ved plutselig å fotografere dyr og landskap. Selv kalte han boken «Et brev til verden».

Salgados fotobøker er alltid fantastiske å dykke ned i.
.
7. Man Ray (1890–1976)
Man Ray var en amerikansk billedkunstner som først og fremst virket i Paris, der han var løst knyttet til dadaistene og surrealistbevegelsen.
Han betraktet seg først og fremst som maler, men arbeidet med mange visuelle medier, ikke minst fotografi, der han ble anerkjent som portrett- og motefotograf.
Han oppnådde status som en betydelig pioner innen mediet, særlig på grunn av sine fotogrammer, som han kalte rayografier.

Den allsidige kunstneren ble en pioner innen fotografi med sine abstrakte bilder.
8. William Eggleston (1939–)
Hans innflytelse på fargefotografiet er uvurderlig. Han var den første kunstneren som hadde en egen utstilling utelukkende med fargefotografier. Det skjedde på Museum of Modern Art i 1979.
Her brukte han fargebilder og en anekdotisk stil for å beskrive de kulturelle endringene i Tennessee og på landsbygda i sør 1960-tallet.
Bildene hans viser ofte hverdagsscener med familie og venner, bensinstasjoner, biler og butikker. Visualiseringen av USAs løfte om et bedre liv gjennom forbruk knyttet ham til popkunsten.

Eggleston ble kjent for å gjøre det hverdagslige til kunst.
© Shutterstock.9. Joe McNally (1952–)
McNally har flyttet grensene for hvor mye du kan få ut av blitsen din og hvor mange eksterne blitser du kan bruke under fotografering.
Mottoet hans er: «Lys er et språk. Lær deg å se det, og lær deg å bruke det. Det er den eneste måten å bli en bedre fotograf.»
Han kan alt – og bedre enn de fleste. Fra sterke portretter av heltemodige brannmenn i New York til fengslende reportasjer og actionfylte sportsportretter.

Få har mestret kunstig lys som Joe MacNally.
© Shutterstock.10. Jan Grarup (1968–)
Det må også være plass til en dansk mester på denne listen. Jan Grarups nysgjerrighet, dristighet og skarpe fotografiske blikk har ført ham til verdens brennpunkter.
Jan Grarup vender alltid hjem med dramatiske og velkomponerte svart-hvitt-bilder av krigens gru – bilder som har gitt ham en rekke internasjonale priser.

Grarup har kommet hjem med utrolige bilder fra verdens utsatte områder.
© Jan Grarup.