Du trenger ikke ha veldig mye utstyr for å ta flotte bilder av nattehimmelen. Med et kamera med utskiftbart objektiv, et standardobjektiv og et stativ er du godt rustet til å ta bilder av stjernehimmelen og f.eks. meteorer.
Retter du kameraet mot stjernehimmelen for f.eks. å fotografere Melkeveien eller en meteorsverm, bør du bruke vidvinkel – gjerne 24 mm eller mindre.
>Les også: Finn riktig kamerastativ
Slik fotograferer du nattehimmelen
Velg manuelt program, M, der du justerer både blender og lukkertid selv. Ta utgangspunkt i største blenderåpning, f.eks. F2.8 eller F4.0. Sett lukkertiden til 20 sekunder og ISO-verdien til 6400.

Meteorer, såkalte stjerneskudd, ses som striper på himmelen. Under en meteorsverm kan du være heldig å fange flere i samme bilde, som her.
Ta et testbilde, og sjekk eksponeringen. Hvis bildet ditt blir for mørkt, kan du øke ISO-verdien eller bruke en litt lengre lukkertid, men ikke gå over 30 sekunder, for jordens rotasjon gjør detaljene uskarpe.
Meteorsvermer i 2023
Med de ovennevnte innstillingene kan du blant annet fange meteorer. Du har klart størst mulighet under meteorsvermer, og her kan du se de viktigste i 2023.
De viktigste meteorsvermene i 2023
4. januar – Meteorsvermen Kvadrantidene topper.
22.–23. april – Meteorsvermen Lyridene topper.
7.–8. mai – Meteorsvermen Eta-Aquaridene topper.
30.–31. juli – Meteorsvermen Delta-Aquaridene topper.
12.–13. august – Meteorsvermen Perseidene topper. Den blir også kalt også St. Laurentius' tårer.
21.–22. oktober – Meteorsvermen Orionidene topper.
17.–18. november – Meteorsvermen Leonidene topper.
14.–15. desember – Meteorsvermen Geminidene topper.
22.–23. desember – Meteorsvermen Ursidene topper.
Slik fotograferer du månen
Vil du fotografere månen, bør du velge så mye tele som mulig. Månen lyses opp av solen, og derfor må du bruke kamerainnstillinger som ligner på de du bruker i dagslys. Ellers vil månen bare bli en hvit flekk.
>Les også: Derfor bør du kjenne til disse 5 brennviddene
Bruk lukkerprioritet og en lukkertid på mellom 1/250 og 1/1000 sekund. Velg Auto-ISO og utfør en lysmåling med punktmåling der punktpunktet dekker månen. Du kan eventuelt justere med eksponeringskompensasjonen hvis bildet blir for mørkt eller lyst.

Når månen står lavt på himmelen virker den større, og samtidig kan du få med elementer som trær eller bygninger i forgrunnen som bidrar til å vise størrelsesforhold.
Nedenfor kan du se når det dukker opp såkalte supermåner i 2023, der fullmånen ser litt større og mer lyssterk ut enn den vanligvis gjør, siden månen er nærmere jorden. Du kan også se når det kommer måneformørkelser i 2023.
Supermåner og måneformørkelser i 2023
5. mai – Penumbra måneformørkelse.
1. august – Supermåne.
31. august – Supermåne.
28. oktober – Delvis måneformørkelse.
I Fordelssonen kan du laste ned astrokalenderen for 2023, der du får oversikt over meteorsvermer, supermåner og måneformørkelser. I tillegg kan du se når det er verdt å fange solsystemets planeter og når det er nymåne og fullmåne.
Det er nemlig best å fotografere stjerner ved nymåne, for da er lyset fra månen svakest slik at det ikke overdøver stjernene.

Astrokalenderen er i pdf-format, så du kan skrive den ut eller lagre den på datamaskin, telefon eller nettbrett.