Gjør deg klar til solformørkelsen

En total solformørkelse er et unikt fenomen, men i morgen har du muligheten til å fange den med kameraet.

I morgen kan du oppleve en total solformørkelse, noe som først skjer igjen om 111 år her i Norden. Solformørkelsen inntrer rundt kl. 9.40 og er på sitt maksimale rundt kl. 11. Når klokken er 12, er hele formørkelsen overstått. Med helt normalt fotoutstyr kan du helt fint forevige den historiske begivenheten. Det eneste spesielle utstyret du er nødt til å ha er et spesielt solfilter, som demper lyset passende mye til at det kraftige lyset ikke får bildet til å brenne ut. Solfiltre kan enten kjøpes, eller du kan lage et selv.

I Digital FOTO nr. 4/2015 hadde vi en stor artikkel om hvordan du fotograferer solformørkelsen. Du kan hente den her. I artikkelen hadde det sneket seg inn en liten feil. Vi skrev at solfilteret bare lar tre prosent av lyset slippe igjennom. Det er feil, og det kunne foranledige at man kunne tro at et ND-filter med styrken 5 ville være fint. Saken er at noen solfiltre har betegnelsen ND 5, som bare lar 0,00001 prosent av lyset slippe igjennom. På andre solfiltre brukes betegnelsen ND 100.000, for 1/100.000 lysgjennomstrømning. Tradisjonelle ND-filtre er langt fra nok, så pass godt på øynene.

Som litt ekstra hjelp til våre lesere får du her noen gode råd fra vår skribent Jesper Grønne, hvis du har lyst til å lage et sammensatt bilde hvor hele forløpet kan ses.

Sett kameraet på stativ, bruk en intervalltimer og et vidvinkelobjektiv. Plassér det slik at det er en flott forgrunn med Solen til venstre i komposisjonen, slik at den i løpet av to timer kan bevege seg cirka 30 grader til høyre og litt opp. Det tas noen bilder uten solfilter, der Solen fjernes. Så monteres solfiltret og intervall-timeren fyrer løs i drøye to timer. Da får man en bildeserie hvor Solen flytter seg på himmelen og blir mer og mer dekket, og i den siste timen blir den igjen mer og mer synlig bak Månen.

Den bildeserien inneholder bare svart og den synlige delen av Solen. Den kan legges over landskapsbildet i Photoshop med blandingstilstanden Lighten. Resultatet er at man ser alle fasene og himmellegemenes bevegelse på himmelen. Det må ikke flyttes på kameraet eller beskjæres før det legges sammen i Photoshop. Hvis det blir delvist skyet, kan det eventuelt lages vidvinkelbilder uten solfilter.

Husk at du ikke må se direkte på Solen med mindre du opplever en total solformørkelse. Den partielle solformørkelsen er potensielt farlig for øynene, så se bare i søkeren med et solfilter montert på optikken. Lykke til!

Kanskje du er interessert i...