Knips meteorsvermen

Knips meteorsverm og stjerneskudd

Når jorden krysser sporene etter en fjern komet, resulterer det i et vell av stjerneskudd - også kalt meteorregn.

Vil du fotografere stjerneskudd? Da har du sjansen på kvelden 12. august og natt til 13. når Perseidesvermen passerer jorden. I Norge skal du ha best muligheter fra klokken 20.00 den 12., men naturlig nok vil månen og solnedgang spille en rolle i våre lyse sommerkvelder.

En meteorsverm eller meteorregn er en enestående mulighet for å fange fantastiske bilder av stjerneskudd og nattehimmel.

Meteorene beveger seg i opptil 60 kilometer i sekundet. Når de små partiklene fra rommet, som er på størrelse med sandkorn, treffer atmosfæren, brenner de opp og etterlater lysende striper.

Mulighet for flotte bilder

Lysstyrken er stor, så det er gode muligheter for å ta flotte bilder når du retter objektivet mot himmelen.

Hvis det er fullmåne, kan det være vanskelig å fange fenomenet, for det får man også mer naturlig og forstyrrende lys på himmelen, altså er nymåne å foretrekke.

I beste fall vil man kunne oppleve én meteor i minuttet hvis nattehimlen er klar. Altså en opplagt mulighet for et nattlig fotoprosjekt.

Dette trenger du for å fotografere meteorregnet:

  • Et speilrefleks- eller systemkamera som kan knipse på høy ISO
  • Et lyssterkt objektiv – gjerne vidvinkel.
  • Stativ
  • Fjernutløser – alternativt selvutløser

Kom godt i gang

Med meteorsvermer kan du vurdere komposisjon, forgrunn og meteorenes retning på forhånd. De utspringer nemlig fra stjernebildet de er oppkalt etter. Perseidene fra Perseus, Leonidene fra Leo (Løven) Orionidene fra Orion også videre.

Med gratisapplikasjonen SkyView for iOS og Android kan du se nøyaktig hvor det enkelte stjernetegnet ligger.

Trinn 1: Sett kameraet på stativ og velg manuelt program. Bruk fjern- eller selvutløser, og slå gjerne på live view. Da er det enklere å se motivet.

Trinn 2: Velg største blenderåpning, f.eks. blender F2.8 eller F3.5. Sett ISO til 3200 og velg en lukkertid på 30 sekunder. Pass på at lukkertiden ikke blir for lang. Da vil nemlig også stjernene tegne spor på himmelen.

Trinn 3: Velg manuell fokus, og legg fokus på uendelig.

Trinn 4: Steng kunstig lys ute med en pappbit eller gaffatape foran søkeren.

Rediger de siste detaljene

Ta skikkelig mange bilder av himmelfenomenet, og velg ut de beste.

I Photoshop eller Elements kan du sammenkopiere områder med de andre meteorene. Velg blandingstilstanden Lighten på disse lagene i paletten Layers.

Dermed kan du få med mange stjerneskudd i det samme bildet.

> Les også Fang nattens fenomener.

Kanskje du er interessert i...