Photo: Scott Andrews, NASA

Romfergen Discovery sendes opp for 23. gang. Her er oppskytingen fanget på Kennedy Space Center i Florida, USA.

© Scott Andrews, NASA

Nå kan du gå på oppfagelsesferd i NASAs bildearkiv

Astronauter og ansatte i NASA dekker flittig alle oppdragene med bilder og videoer, men det har alltid vært utfordrende å navigere seg mellom amerikanernes mange arkiver. Nå klarer du deg med ett, for nå er det samlet på samme sted.

18. april 2017 av Niklas Majgaard

I flere tiår har NASA tøyd grensene for menneskets tekniske evner – og heldigvis er et utall eksperimenter, prosjekter og ikke minst oppskytinger blitt grundig dekket av kameraer underveis.

Gjennom årene har NASA nemlig flittig delt bilder fra hvert eneste oppdrag. Men først nå er alle bildene blitt samlet på samme sted. 

NASAs hjemmeside oppdatert

Før var bildene spredt over mange forskjellige  hjemmesider hos NASA. For eksempel hadde Kennedy Space Center i Florida og Johnson Space Center i Houston hver sin nettside med bilder.

Gjennom en stor overhaling av nettsidene til NASA, nasa.gov, er alle bildene, videoene og lydklippene fra romfartgiganten samlet på ett og samme sted. 

Alt innholdet er søkbart, og du kan gå på oppdagelsesferd i arkivene på hjemmesiden.

I tillegg kommer mange av bildene med EXIF-data, slik at du kan se både hvilket kamera og hvilke innstillinger som er brukt. 

Sørlys på ISS

Astronautene tar også bilder underveis på oppdragene. Her har et besetningsmedlem på den Internasjonale Romstasjonen, ISS, foreviget sørlyset over New Zealand. 

For øvrig bruker NASA Nikon-kameraer flittig. Her er det brukt et Nikon D3S. 

© NASA
Fullmånen står høyt over Discovery.


© NASA // Bill Ingalls
Astronaut Sunita Williams "tar på" solen under et oppdrag i 2012. Sammen med den japanske astronauten Aki Hoshide, som vi kan se i speilbildet på hjelmen, utførte de vedlikeholdsarbeid på fartøyet og monterte et kamera på den Internasjonale Romstasjonen.
© NASA
Foto: NASA

Det er farlig, men viktig å jobbe på utsiden av den Internasjonale Romstasjonen. 

Her er astronauten David A. Wolf i gang med én av tre store oppgaver under oppdraget sitt. 

© NASA

Kanskje du er interessert i...