© Göran Strand

Se de spektakulære bildene av en månetåkebue

Den svenske astrofotografen Göran Strand har fotografert alle mulige himmelfenomener, men dette hadde han verken sett eller tatt bilder av tidligere. Se de flotte astrobildene.

Den svenske astrofotografen Göran Strands fantastiske bilder er publisert i internasjonale magasiner, vist på tv og har nettopp blitt brukt på et svensk frimerke. 

Han har fotografert alt fra nordlys til solformørkelse, men det var ett himmelfenomen han aldri hadde tatt bilder av, eller for den saks skyld sett, før for en drøy måned siden – nemlig en såkalt månetåkebue.

Men det har han nå.

Hva er en månetåkebue?

Akkurat som med regnbuen oppstår månetåkebuen når vanndråper og lys forenes. Her er det bare månen som lyser, og ikke solen. 

Siden vanndråpene i tåken er så små, blir de enkelte fargene blandet så mye at buen blir bred og hvitaktig.

7. desember i fjor så Göran fenomenet for første gang, og for et par uker siden var han igjen heldig.

Östersund i Sverige, der han bor, var omgitt av tåke, og det var fullmåne, og det lyktes ham å fotografere hele to månetåkebuer.

10 sekunder/ISO 100/F2.8

© Göran Strand

20 sekunder/ISO 100/F4.0

© Göran Strand

Slik fanger du månetåkebuen

For å kunne se månetåkebuer må måneskinnet være sterkt, så tiden rundt fullmåne er best. Tåken må være tett, og du må plassere deg slik at tåken ligger motsatt av månen og ikke dekker for lyset. 

Det beste er å finne et sted der du er rett under øverste del av tåken, slik at du er omringet av den, mens måneskinnet fortsatt er sterkt nok til å lyse opp buen.

Göran Strand deltar også på vår spennende leserreise til USA til august, der du kan oppleve og fotografere solformørkelse under kyndig veiledning fra Göran.

Les mer om leserreisen til solformørkelsen i USA.

Under kan du se flere av Görans fantastiske astrobilder.

© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand

Kanskje du er interessert i...