Se et bilde av Melkeveien på 46 gigapiksler

Tyske forskere har brukt fem år på å lage verdens største astronomiske foto. Bildet av Melkeveien består av hele 46 milliarder piksler.

28. oktober 2015

I fjor år kom NASA med et foto av Melkeveien på 20 gigapiksler som var satt sammen av to mill. infrarøde bilder, og i januar kunne NASA også presentere et bilde av galaksen Andromeda på 1,5 gigapiksler. Nå er begge bilder forbigått av et tysk forskerlag ved Ruhr Universität i Bochum.

Forskerne har nemlig brukt hele fem år på å komplettere det største astronomiske bildet noensinne. Bildet av Melkeveien har en oppløsning på hele 46 gigapiksler og har en størrelse på 194 gigabyte. Hvert bilde er tatt fra Cerro Armazonas Observatory i Chile. Bildene ble tatt natt etter natt og viser 268 seksjoner av himmelen.

Bildets mål er 855.000 x 54.000 piksler, noe som ville ha fordret hele 22.000 Full HD-skjermer hvis bildet skal vises i sin helhet i full oppløsning. Heldigvis finnes det en såkalt online-viewer, hvor man kan se hele bildet på sin egen skjerm. Du kan se hele bildet her.

Kanskje du er interessert i...