Slik fotograferer du en flott solformørkelse

Det er nå du må gjøre deg klar til den 20. mars, hvor dagen plutselig blir til natt. Du kan fint forevige øyeblikket med det normale fotoutstyret ditt, men der er et par spesielle triks til eksponering som du bør lære deg først.

11. februar 2015

Det ultimate bildet av den tildekkede sola med en strålende atmosfære rundt, krever en tur opp til Færøyene eller Svalbard den 20. mars, men mindre kan også gjøre det. En delvis – kalt partiell - solformørkelse er nemlig også en stor opplevelse. Du kan utmerket ta spennende bilder i Norge, hvor månen dekker omtrent 90 prosent av sola, med det utstyret du allerede har. Her forteller vi deg hvordan du kan få mye ut av bare et kamera, stativ og objektiv og viser hvordan du kan lage det nødvendige solfilteret på en billig måte.

Lag ditt eget solfilter

Et solfilter demper det skarpe sollyset, så du kan se på solen uten at det er noen fare for øynene, og kameraet kan fotografere den uten at sensoren mettes, så bildet brenner ut. Det finnes egne gråfiltre, som kan vris så man oppnår en variabel demping av lyset. En billigere løsning er å kjøpe et ark solfilterfolie hos cyberphoto.no., så du kan lage filtre til objektivene selv. Folien koster 379 kroner.

Se fantastiske bilder av solformørkelse på Illustrert Vitenskap

Kanskje du er interessert i...