Når verdens beste pressefotografer reiser rundt i verdens brennpunkter med livet som innsats, er det ikke sjelden at fotografene konfronteres med mennesker eller hendelser som er så sterke at bildene deres får avgjørende betydning.
Det gjelder for eksempel det ikoniske bildet av den enslige mannen som stoppet rekken med stridsvogner under opptøyene i den kinesiske hovedstaden i 1989.
Også bilder fra Vietnamkrigen har brent seg fast på netthinnene til mange. Det gjelder ikke minst bildet av en spontan henrettelse på gaten under Vietnamkrigen, der den sørvietnamesiske generalen Nguyen Ngoc Loan skjøt Viet Cong-soldaten Nguyen Van Lem i hodet.
Bildet ble tatt av AP-fotograf Eddie Adams, som fikk Pulitzerprisen for bildet. Det samme gjelder Nick Uts bilde av den gråtende vietnamesiske jenta på neste innlegg, som 50 år etter Vietnamkrigens slutt fortsatt kan fremkalle følelser.
Nå forteller vi hva som egentlig skjedde med hovedpersonene, og hva bildene skulle ende opp med å bety, både for dem selv og fotografene som tok bildene.
Dette får du i artikkelen:
- Stridsvognmannen
- Jenta med de grønne øynene
- Den første romvandringen
- Barn i skuddlinjen
- Utstyr og teknikker
- Retro – tur/retur
Stridsvognmannen
Bildet av den ensomme kineseren som viser passiv motstand mot de fremrykkende stridsvognene på Den himmelske freds plass i Beijing, ble tatt 5. juni 1989 etter massive protester mot kinesiske myndigheter der flere hundre mennesker mistet livet.
Det finnes imidlertid flere versjoner av bildet av stridsvognmannen. Hendelsen ble nemlig fanget av fire pressefotografer som oppholdt seg på balkongen på Beijing Hotel. Disse var Charlie Cole, Stuart Franklin, Jeff Widener og Arthur Tsang Hin Wah.
Bildene kom på forsiden av aviser over hele verden. Wah tok for øvrig også et mindre kjent bilde av stridsvognmannen, der han har klatret opp på stridsvognen og har dialog med føreren.
Dette har skjedd siden da:
Det har aldri vært mulig å finne ut av hvem stridsvognmannen var. Det finnes historier som påstår at mannen ble henrettet, mens andre historier peker i retning av at han bor i skjul et sted i Kina.

Bildet av stridsvognmannen i Beijing er i dag et ikonisk bilde på kampen mot undertrykkelse.
© Arthur Tsang Hin Wah/Reuters/ScanpixJenta med de grønne øynene
I 1984 besøkte fotograf Steve McCurry flyktningleiren Nasir Bagh i Pakistan, som ga husly til afghanske flyktninger under krigen mot Sovjetunionen. Her kom han over ei 12 år gammel jente med utrolige grønne øyne og fantastisk utstråling.
Jenta hadde mistet foreldrene sine og var aldri blitt fotografert før. Hun virket skremt, men likevel klarte fotografen å ta et bilde som fortsatt treffer midt i hjertet til alle som ser det.
I 1985 havnet bildet på forsiden av National Geographic. Steve tok dette bildet med et Nikon FM2 og et NIKKOR 105, Ai-S F2.5-objektiv.

Dette har skjedd siden da
Sytten år senere dro McCurry tilbake for å oppsøke jenta han ikke visste navnet på, og fant henne og navnet hennes – Sharbat Gula. I dag er hun fortsatt i Pakistan.

I 2002 tok McCurry et nytt bilde av jenta. I dag bor hun fortsatt i Pakistan med flyktningstatus.
© Steve McCurry/National GeographicDen første romvandringen
Mens amerikanerne fortsatt forberedte sin første romvandring, ble de 18. mars 1965 slått av Sovjetunionen da kosmonautene Aleksej Leonov og Pavel Beljajev ble sendt i bane rundt jorden.
Her forlot Aleksej Leonov romfartøyet Voskhod 2 på en 12 minutter lang romvandring, bare sikret med en fem meter lang kabel. Leonovs romvandring ble fotografert av Beljajev.
Dette har skjedd siden da:
Senere ble Leonov blant annet leder av Kosmonautkorpset. I dag er han 80 år gammel og jobber tross alderen i en bank i Moskva. Om den nåværende konflikten i Ukraina har han uttalt: – Det har aldri vært fronter mellom astronauter.
Den dagen politikerne innser denne kjennsgjerningen, vil planeten vår være forandret.

I 1965 gjennomførte Aleksej Leonov verdens første romvandring. Her vinker han til kollegaen Beljajev, som foreviget hendelsen om bord på Voskhod 2.
© Scanpix.Barn i skuddlinjen
Den vietnamesiske fotografen Huynh Công Út, eller Nick Ut, var ansatt av AP, og 8. juni 1972 oppholdt han seg nær grensen til Kambodsja. Her fikk han øye på en gruppe flyktninger på veien.
Plutselig kom det et sørvietnamesisk flyangrep mot flyktningene, som pilotene antok var Viet Cong. Gjennom røyken fra napalmbombene fikk Ut øye på ei lita naken jente som løp skrikende langs veien. Han løp mot jenta og tok bildet som senere skulle gå verden rundt.
Etterpå tok han tak i henne, helte vann over den forbrente kroppen hennes og fraktet henne til sykehuset. Jenta var bare ni år gamle Kim Phuc. Hun ble raskt brukt som propagandasymbol for kommunistregjeringen i Nord-Vietnam.
Dette har skjedd siden da:
Under et studieopphold på Cuba hoppet hun av og søkte asyl i Canada, der hun bor i dag. Phuc og Ut har holdt kontakten.

Nick Ut fikk Pulitzerprisen for bildet av den forbrente jenta under Vietnamkrigen.
© Nick Ut/AP/Polfoto.