Alternative landskaper

Bilder av landskap er mer enn bare å fotografere løst med vidvinkel og en liten blender. Nå er det på tide å gå på jakt etter naturens flotte motiver fra andre vinkler, så det pene erstattes med det interessante.

23. mai 2014

Det er lett å falle tilbake til de vanlige fototeknikkene når en går rundt ute i landskapet med kamera. Det gjør bildene ofte litt for pene og forutsigbare. Så nå når været er blitt bedre er det på høy tid at den bevisstløse vidvinkel-med-full-dybdeskarphet-rutinen skiftes ut med mer kreative alternativer.

Først og fremst bør du vekk fra tankegangen om å ha med hele scenariet når du fotograferer landskap. Dropp vidvinkelen, og knips på brennvidder hvor du er nødt til å kutte vekk noe, og må velge det mest interessante. En stor hjelp kan være å montere på et objektiv med fast brennvidde på f.eks. 50 mm eller 100 mm – og bare fotografere med det.

Det vil også gi deg annerledes landskap hvis du begrenser dybdeskarpheten med en blender på f.eks. F5.6 og fokuserer på noe i mellom- eller forgrunnen. En lettere uskarp bakgrunn vil vise frem omgivelsene, men stjeler ikke oppmerksomheten på samme måte som hvis du hadde brukt en blender på F16.

Kanskje du er interessert i...