Gylne stumpneseaper fotografert med blts

Den nederlandske fotografen Marsel van Oosten plasserte en blits tre meter fra kameraet. Da kunne han utnytte det naturlige lyset fra høyre side og samtidig få detaljer i pelsen på apens rygg.

© Marsel van Oosten

Derfor bør du bruke off-camera flash

Du har kanskje hørt om ekstern blits, men hva med off-camera flash? Det er en annerledes og effektiv måte å belyse motivene dine på, og det kan gi deg unike bilder.

22. juni 2020 av Sarah Marie Winter

De fleste nybegynner- og entusiastkameraer har en innebygget blits som spretter opp når du vil ta et bilde i svakt lys. 

Det lille, harde lysglimtet, som kommer ut av den innebygde blitsen, er vanskelig å bruke til for eksempel portretter, og derfor skaffer fotoentusiaster seg en ekstern blits som kan monteres på kameraet og vris i ulike retninger.  

> Les også: Velg riktig blits

Hva er off-camera flash?

Men man kan faktisk også bruke en ekstern blits uten at den sitter på kameraet, noe som på engelsk kalles off camera flash.

Denne metoden gjør det mulig å belyse motivet på mange ulike og kreative måter, for eksempel bakfra, nedenfra eller fra siden. Det minner egentlig mye om den måten studiofotografer jobber på. 

Samtidig kan blitsen plasseres langt fra motivet, med så lav lysstyrke at den vil se ut som dagslys, og dermed gi et svært naturlig bilde. 

> Les også: Den store blitsordboken: Få kontroll på de viktigste begrepene her

Hvordan brukes off-camera flash? 

Ekstern blits med kabel

En kabel koster bare et par hundre kroner og åpner opp for mange flere muligheter, ettersom du da kan fyre av blitsen uten at den sitter på kameraet. 

© Shutterstock

Det er flere måter å bruke en off-camera blits på. Den enkleste er med en kabel som forbinder kamera og blits. De finnes i ulike lengder, fra 1–30 meter. 

Velg en kort kabel hvis du for eksempel skal ta makrobilder, med kort avstand mellom kamera og blits, og velg en lang, hvis du skal ta portretter eller bilder av ville dyr. 

Hvis du ikke vil tenke på avstand, kan du også kjøpe et kit med en trådløs sender og mottaker som monteres på kameraet og i bunnen av blitsen.

> Les også: Slik bruker du High-Speed-Sync på blitsen din

Kanskje du er interessert i...