Grafiske mønstre i naturen

Her får du tips til å fange flotte grafiske mønstre i naturen, både til lands, til vanns, og fra luften, fra Saudi-Arabias brennende ørken til Sibirs frosne ferskvannssjøer. Mønstre er over alt, og her får du tips og inspirasjon til å fange og fremstille det best mulig.

24. februar 2016

Det braker som et jordskjelv under føttene hennes, men hun forlater ikke isen. I stedet tar hun fram kameraet for å fotografere det flotte mønsteret som isen danner. Les eventyret om fotografens iskalde tur på Bajkalsjøen i Sibir, og les også om ørkenelskere og mønsterbrytere. Her får du mange tips og inspirasjon til hvordan du best rammer inn et flott grafisk mønster i naturen, når du kommer over det. Blant annet gjelder noen helt generelle komposisjonstriks:

  • Symmetriske, gjentagende mønstre fungerer virkelig bra med sterke farger, som f.eks. en rekke soldater i røde uniformer, eller en slette med solsikker.

  • Sørg for å komponere slik at et mønsters linjer ikke fletter seg sammen eller rører hverandre. Slik forsterkes mønsteret. Tilfeldige mønstre som blader eller pollenbærere fungerer best når man fyller ut rammen.

  • Bruk linjer til å bryte mønsteret, eller til å lede øyet inn mot det sentrale elementet. Plassér alltid et slikt element etter de vanlige komposisjonsreglene som f.eks. det gylne snitt eller regelen om tredjedeler.

  • Gå etter kontraster, som f.eks. en rose, som vokser oppover en hvit vegg, eller framhev kontrasten mellom lys og skygge ved å konvertere til svart-hvitt og skru opp kontrasten i bildebehandlingen.

  • Sørg for at lyset kommer inn fra siden. Skyggene vil framheve strukturer. Det beste lyset får du ved soloppgang eller nedgang, når solen står lavt og skyggene derfor er lange.

Kanskje du er interessert i...