Øyenstikker fotografert med makroobjektiv

Øyenstikkeren er et opplagt makromotiv, og du kan finne den hele sommeren og ut mot høsten. 

© Shutterstock

Slik fotograferer du øyenstikkere

Det vrimler av glitrende øyenstikkere, og selv om de fargestrålende insektene tilsynelatende aldri sitter stille, er de faktisk enklere å fotografere enn du tror.

6. august 2018 av Sarah Marie Winter

Sommerfuglen er mange makrofoto­grafers yndlingsinsekt, men et annet vakkert motiv er den blå mosaikkøyenstikkeren, som med sine lyseblå og lysegrønne tegninger virkelig er et makroobjektiv verdig.

Fra begynnelsen av sommeren og et godt stykke inn i høsten kan du finne øyenstikkere i skogbryn, skoglysninger og til og med i din egen hage.

Når vi ser en øyenstikker tilfeldig, er den som regel i gang med å jage insekter, og da vil det se ut som om den aldri sitter stille. 

Men faktisk er det slett ikke så vanskelig å ta flotte, skarpe bilder av det fascinerende insektet. 

Disse tre tipsene hjelper deg på vei.

Tips 1: Velg det riktige utstyret

Siden øyenstikkere er en del større enn de fleste andre insekter, kan du fotografere dem med alt fra en mobiltelefon til et stort speilreflekskamera. 

Imidlertid vil du få de beste resultatene hvis du bruker et makroobjektiv, siden det kan gi en høyere forstørrelse enn for eksempel et vanlig teleobjektiv. 

Hvis du ikke har et makroobjektiv til rådighet, kan du bruke en makroring i stedet, som er noe billigere og tar mindre plass. 

> Akkurat nå kan du få et tre i ett-objektivsett til mobiltelefonen din med Digital FOTO, slik at du lett kan fotografere makro med mobilen. Se tilbudet her.

Tips 2: Stå opp tidlig

Det kan fort lønne seg å sette vekkerklokken til litt tidligere enn det du vanligvis hadde gjort, hvis du vil fange en øyenstikker i et rolig øyeblikk. 

Øyenstikkerne er nemlig mest aktive når det er aller varmest på dagen, fordi de trenger solvarmen for å fly.

Du finner kanskje ikke riktig så mange øyenstikkere om morgenen som du hadde gjort senere på dagen, men sjansen for å finne en øyenstikker som hviler seg på et blad og er enkel å fotografere, er større. 

> Les også om hvordan du fotograferer makrobilder uten spesialutstyr her

Øyenstikker på blad

Tidlig om morgenen er det lettere å fange øyenstikkeren sittende på et blad fremfor i luften. Med et makroobjektiv kan du ta fantastiske bilder av den. 

Står du opp skikkelig tidlig, kan du også være så heldig å få et bilde av en øyenstikker dekket av morgendugg. 

Men sjansen for dette er større når vi kommer inn i høsten. 

> Les alt om makrofotografering av for eksempel blomster og insekter her

Tips 3: Vær forsiktig

Det kan være fristende å følge etter en øyenstikker som jakter på insekter, men det blir sjelden gode bilder av det, for du vil skremme øyenstikkeren så mye at du aldri kommer innpå den.

I stedet bør du finne et sted hvor du har sett andre øyenstikkere lande før, sette opp kameraet ditt i nærheten – og vente. 

Når det kommer en øyenstikker, kan du nærme deg helt forsiktigt. Unngå plutselige bevegelser.

Hvis øyenstikkeren flyr bort likevel, bør du bli stående og vente et par minutter. Ofte vil øyenstikkeren komme tilbake og lande på det samme stedet.

Les også: 3 sommerfugler du enkelt kan finne i hager og parker

Redaksjonen anbefaler:
Bli en bedre naturfotograf med Seasons

I videoserien vår Seasons kan du følge naturfotografen Morten Hilmer når han drar ut i naturen for å fotografere storslåtte landskap og ville dyr. Bli med når den profesjonelle fotografen er på fototurer i Finland, Danmark og Norge mens han deler rundhåndet av tipsene og triksene sine.

I onlineuniverset vårt, Fordelssonen, finner du hele tre sesonger av Seasons og en drøss videokurs, veiledninger, forhåndsinnstillinger og mye mer. Tegn et abonnement på Digital FOTO og få tilgang til Fordelssonen med én gang.

Akkurat nå kan du for eksempel få en flott fotokikkert sammen med to utgaver av Digital FOTO og tilgang til Fordelssonen for totalt 98 kr. Se mer her. 

Kanskje du er interessert i...