Øyenstikker fotografert med makroobjektiv

Øyenstikkeren er et opplagt makromotiv, og du kan finne den hele sommeren og ut mot høsten. 

© Shutterstock

Slik fotograferer du øyenstikkere

Det vrimler av glitrende øyenstikkere, og selv om de fargestrålende insektene tilsynelatende aldri sitter stille, er de faktisk enklere å fotografere enn du tror.

6. august 2018 av Sarah Marie Winther

Sommerfuglen er mange makrofoto­grafers yndlingsinsekt, men et annet vakkert motiv er den blå mosaikkøyenstikkeren, som med sine lyseblå og lysegrønne tegninger virkelig er et makroobjektiv verdig.

Fra begynnelsen av sommeren og et godt stykke inn i høsten kan du finne øyenstikkere i skogbryn, skoglysninger og til og med i din egen hage.

Når vi ser en øyenstikker tilfeldig, er den som regel i gang med å jage insekter, og da vil det se ut som om den aldri sitter stille. 

Men faktisk er det slett ikke så vanskelig å ta flotte, skarpe bilder av det fascinerende insektet. 

Disse tre tipsene hjelper deg på vei.

Tips 1: Velg det riktige utstyret

Siden øyenstikkere er en del større enn de fleste andre insekter, kan du fotografere dem med alt fra en mobiltelefon til et stort speilreflekskamera. 

Imidlertid vil du få de beste resultatene hvis du bruker et makroobjektiv, siden det kan gi en høyere forstørrelse enn for eksempel et vanlig teleobjektiv. 

Hvis du ikke har et makroobjektiv til rådighet, kan du bruke en makroring i stedet, som er noe billigere og tar mindre plass. 

> Akkurat nå kan du få et tre i ett-objektivsett til mobiltelefonen din med Digital FOTO, slik at du lett kan fotografere makro med mobilen. Se tilbudet her.

Tips 2: Stå opp tidlig

Det kan fort lønne seg å sette vekkerklokken til litt tidligere enn det du vanligvis hadde gjort, hvis du vil fange en øyenstikker i et rolig øyeblikk. 

Øyenstikkerne er nemlig mest aktive når det er aller varmest på dagen, fordi de trenger solvarmen for å fly.

Du finner kanskje ikke riktig så mange øyenstikkere om morgenen som du hadde gjort senere på dagen, men sjansen for å finne en øyenstikker som hviler seg på et blad og er enkel å fotografere, er større. 

> Les også om hvordan du fotograferer makrobilder uten spesialutstyr her

Øyenstikker på blad

Tidlig om morgenen er det lettere å fange øyenstikkeren sittende på et blad fremfor i luften. Med et makroobjektiv kan du ta fantastiske bilder av den. 

Står du opp skikkelig tidlig, kan du også være så heldig å få et bilde av en øyenstikker dekket av morgendugg. 

Men sjansen for dette er større når vi kommer inn i høsten. 

> Les alt om makrofotografering av for eksempel blomster og insekter her

Tips 3: Vær forsiktig

Det kan være fristende å følge etter en øyenstikker som jakter på insekter, men det blir sjelden gode bilder av det, for du vil skremme øyenstikkeren så mye at du aldri kommer innpå den.

I stedet bør du finne et sted hvor du har sett andre øyenstikkere lande før, sette opp kameraet ditt i nærheten – og vente. 

Når det kommer en øyenstikker, kan du nærme deg helt forsiktigt. Unngå plutselige bevegelser.

Hvis øyenstikkeren flyr bort likevel, bør du bli stående og vente et par minutter. Ofte vil øyenstikkeren komme tilbake og lande på det samme stedet.

Les også: 3 sommerfugler du enkelt kan finne i hager og parker

Mange sensommertips i Digital FOTO

I det nyeste nummeret av Digital Foto får du en stor guide med 12 spennende idéer og tips for hva du kan fotografere i sensommermånederne – og hvordan. 

12 ting du må fotografere på sensommeren

Øyenstikkeren er bare ett av motivene du kan fotografere på sensommeren. I det nyeste nummeret av Digital FOTO får du 12 ting du bør fotografere på sensommeren. 

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les bladet nå på smarttelefonen eller nettbrettet ditt med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem seneste numrene av Digital FOTO.

Redaksjonen anbefaler: Objektiver til mobiltelefonen

Du får mye mer ut av mobilkameraet ditt hvis du setter eksterne objektiver på det. Da kan du blant annet få fiskeøyeeffekt, mer vidvinkel og mulighet for å komme helt innpå blomster og dyr med makro. 

Dermed utvider du plutselig det kameraet du alltid har tilgjengelig, til å kunne håndtere nesten alle motivtyper. Og dermed blir det også litt morsommere å fotografere med mobilen. 

Akkurat nå kan du få et 3 i 1-objektivsett til mobilen din med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...