Spesiell fototeknikk gir soppen nytt liv

Med en lykt og litt kreativ lysføring kan du få spennende skogbilder på en helt ny måte. 

© Thomas Villefrance

Slik lyssetter du soppene i skogen

Du kan ta med kameraet ut i skogen for å fange naturen naturlig, men du kan også ta med kunstig lys – og få helt nye perspektiver på detaljene i skogen.

11. april 2017 av Niklas Majgaard

Inspirasjonen til et spennende fotoprosjekt kan komme fra mange kanter, men internett er et fint sted for å begynne jakten.

Det gjorde danske Thomas Villefrance da han så de flotte bildene en tysk gatefotograf hadde tatt av sopp, som med litt kreativ lyslegging lignet på små gatelys i den mørke skogbunnen. 

Det var ikke langt fra tanke til handling, for kort tid etter var Thomas på vei ut i skogen med et par fotovenner. Alle hadde med seg kameraer, stativer og ikke minst lommelykter.

Her ser du resultatene de fikk med seg hjem – og en rask guide, slik at du kan prøve deg på de flotte soppbildene selv.

Underveis lyser Thomas opp soppen fra flere vinkler. Som man ser her, må man faktisk ganske nære før lyset blir konsentrert riktig.

© Thomas Villefrance

3–5 eksponeringer er nok

Soppbildet er satt sammen av flere eksponeringer. På den måten kan du justere belysningen på alle sidene av sopphatten i bildebehandlingen og skape en illusjon av at den ser ut som en lampe.

Der hvor noen fotografer har brukt 50–60 bilder for å skape bildet av den lysende soppen, er Thomas Villefrance kommet fram til at tre–fem bilder som regel er nok. 

Slik fotograferer du soppen:

Du trenger et kamerastativ, en lommelykt og selvfølgelig kameraet ditt. Pass på at stativet står på nøyaktig samme sted hver gang, det reduserer arbeidsmengden din i Photoshop.

  1. Sett kameraet på stativ, og ta først et bilde med bare det naturlige lyset i skogen. 
  2. Deretter tar du et bilde der du lyser under sopphatten.
  3. Avslutt med å lyse nedover soppen, slik at du har et bilde der yttersiden også er lyst opp.
  4. Du kan ta flere bilder med lyset lagt på forskjellige steder på undersiden hvis du vil ha flere muligheter i bildebehandlingen. 
  5. I Photoshop legger du bildene oppå hverandre (som med HDR) og framhever detaljer fra de enkelte bildene, helt til du får det resultatet du vil ha. 

Prøv deg fram med gratis HDR i Googles Nik Collection

Lysende sopp etter bildebehandling i Photoshop

Etter avsluttet behandling i Photoshop ser bildet slik ut. Det er satt sammen av i alt tre eksponeringer.

© Thomas Villefrance

Redaksjonen anbefaler: 100 tips og kurs for bildebehandling 

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal lære deg det. Digital FOTO har nettopp gitt ut et en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. 

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine. Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Til sammen 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...