Audun Rikardsens bilde av spekkhogger og fiskebåt
Nå er det mat

På bare noen få meters avstand ligger Audun Rikardsen i vannet og fotograferer spekkhoggeren som venter på et sildemåltid.

© Audun Rikardsen

Vanvittige bilder og fantastiske historier fra havdyrenes venn

Biologiprofessoren Audun Rikardsen kaster seg fryktløst i havet med kamerautstyret sitt og kommer helt innpå spekkhoggere, pukkelhvaler og hvalrosser.

2. mai 2017 av Louise Hagemann

I Tromsø finner vi biologiprofessoren og fotografen Audun Rikardsen, som har vunnet en rekke fotopriser, blant annet Wildlife Photographer of the Year.

Det har han gjort fordi han tar enestående bilder, spesielt av dyrene i havet. Han hopper ut det iskalde havet selv, tar med det hjemmelagde utstyret sitt, retter objektivet mot pukkelhvaler, spekkhoggere og nordlys og tar fantastiske bilder slik man sjelden har sett dem før.

Manet under nordlys
Magisk nordlys

Nordlys er blitt nesten hverdagslig for Audun, men bildene hans blir ikke mindre fantastiske av den grunn.

© Audun Rikardsen

I det nyeste nummeret av Digital FOTO kan du lese et intervju med Audun Rikardsen, og der forteller han blant annet om å komme helt innpå spekkhoggere, om å fange ørret under nordlyset og om å bygge sitt eget utstyr når utstyret på markedet ikke duger.

I tillegg forteller han historien om den gangen han ble venn med en 600 kilo tung hvalross:

"Etter en ukes tid så han at hvalrossen hadde et sår, og den blødde fra nesen. Audun var sikker på at den var døende. Det fikk ham til å flytte hele kontoret sitt ned på stranden for å holde øye med, hva som skjedde med den. ”Så satt jeg der og svarte på e-mailer ved siden av en død, luktende hval og en syk hvalross”, forteller Audun leende. Etter fire–fem dager fikk hvalrossen det bedre. Audun begynte av og til å legge seg flatt ned på stranden for å ta bilder av den, og plutselig en dag satte den kursen rett mot ham. "

Audun Rikardsen og hvalrossen Kompis
Gode venner

Det utviklet seg et helt spesielt vennskap mellom Audun og den store hvalrossen.

© Audun Rikardsen

Resten av historien om hvordan han utviklet et spesielt vennskap med hvalrossen Kompis, og mange flere, kan du lese i det nyeste nummeret av Digital FOTO.

Tegn et abonnement på Digital FOTO, og få umiddelbar tilgang til bladet på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem siste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...