Foto: Allover Press

Photoshop - en naturlig del av digital fotografi?

Deltagere blir diskvalifisert i store fotokonkurranser, og nå sist er Steve McCurry blitt avslørt i å manipulere billdene sine. Men hvor går grensen?

10. mai 2016

Den verdensberømte Magnum-fotografen Steve McCurry har gjennom 40 år tatt fantastiske bilder fra hele verden. Mest kjent er nok bildet av den afghanske piken med de grønne øyne, som har prydet forsiden av National Geographic - lenge før Photoshop.

Dokumentarfotografen McCurry er spesielt godt kjent for å fange virkeligheten - det umiddelbare øyeblikket fanget på helt riktig tidspunkt. Men nå er det kommet fram at han manipulerer bildene sine i Photoshop.

Det var en italiensk fotograf som så et av McCurrys Photoshop-fikserier på en utstilling i Italia. På et bilde fra Cuba var det mange "klassiske" Photoshop-feil, blant annet en lyktestolpe, som ikke var klonet helt bort.

McCurry Photoshop fail

Ikke første manipulasjon fra McCurry

Det amerikanske fotomediet PetaPixel har senere funnet flere eksempler, hvor McCurry har manipulert virkeligheten i bildene sine - som her, hvor 8 - eller 9 - gutter bader i Bangladesh.

McCurrys originale billede fra Bangladesh
McCurrys manipulerede billede fra Bangladesh

Disse bildene er blitt fjernet fra fotografkooperativet Magnums hjemmeside.

Mange avvises i konkurranser

Det er langt fra første gang at fotografer er blitt avslørt i manipulasjon.

I forbindelse med konkurransen World Press Photo blir atskillige bilder diskvalifisert hvert år - på grunn av justering av lys eller kloning i Photoshop eller bruk av fjernstyrt blits. I 2014 ble hele 20% av de innsendte bildene avvist.

Bildet under av russiske Stepan Rudik ble fratatt sin 3. plass i World Press Photo i 2010, da dommerne så nærmere på raw-filene hans, og konstaterte at en fot er klonet bort.

Stepan Rudik - World Press Photo 2010

I konkurransen om Årets Pressebilde i Danmark ble den danske pressefotografen Thomas Nielsen diskvalifisert i 2012 for en bildeserie fra et herberg.

Fotografen hadde brukt et papprør for å kontrollere lyset fra blitsen sin, så han kunne belyse motivet meget sentrert og dermed lukke ned deler av bildet med helt svart. Dommerne mente det var manipulering, noe som er imot reglene - også selv om "manipuleringen" ikke var gjort i Photoshop men under selve fotograferingen.

Se bildeserien her.

Hvor går grensen?

Photoshop er kommet for å bli, og vi kan neppe sikre oss 100%, mot at fotografer bruker det. Men er det ok?

Det kommer neppe som en overraskelse for noen at Photoshop er særdeles mye brukt i f.eks. reklamefotografering, men er det også greit i fotojournalistikk og dokumentarfotografi?

Del gjerne din mening med oss på Digital FOTOs Facebookside.

Topfoto: Alloverpress

Kanskje du er interessert i...