Fotograf tar bilder av person
© Shutterstock.com

5 tips til bedre utendørsportretter

Med eksisterende utstyr, spesielle komposisjonstriks og spesialinnstillinger kan du løfte utendørsportrettene dine allerede i fotograferingen. Her er fem tips du enkelt kan bruke når du fotograferer personer.

13. april 2023 av Kristoffer Engbo

1. Skap lys med mobilen

Trenger du lys til ansiktet når du fotograferer i svakt lys, bruker du telefonen. Med en app kan du vise en helt ren farge på skjermen. Be modellen holde skjermen nær ansiktet uten at selve telefonen kommer med på bildet, slik at skjermen lyser opp ansiktet.

Med apper som Color Screen til iPhone eller Screen Flashlight til Android kan du velge farge på skjermen og justere lysstyrken.

Last ned lommeguiden vår til utendørsportretter her.

2. Lag kantlys med solen

Er solen lav kan du skape flott kantlys i håret ved å fotografere mot solen. Da får også ansiktet jevnt lys, siden det ligger i skyggen. Still deg eventuelt i personens skygge. Det gjør ikke noe om himmelen blir helt hvit.

Portrett i motlys

Når sollyset kommer inn bakfra, får du flott kantlys i håret. Du unngår også direkte lys i ansiktet, noe som ellers gir deg tunge skygger og mysende øyne.

© Shutterstock.com

3. Få flottere ansikter med sølvpapir

Du kan også bruke aluminiumsfolie til å reflektere lys opp mot ansiktet når du fotograferer ute. Det fungerer som regel best når du ikke står i direkte sollys. Riv av et stykke på ca. en halv meter, som modellen kan stå med i hendene uten at det kommer med på bildet ditt. Det kan bidra til å lyse opp f.eks. øyehuler.

>Les også: Dette er de beste appene til smarttelefon-fotografen

4. Ram inn portrettet med uskarphet

Ofte prøver vi å få en uskarp bakgrunn slik at personen står frem og bakgrunnen ikke forstyrrer, men du kan også lage en uskarp forgrunn som brukes til å ramme inn personen.

Fotografer med stor blenderåpning, for eksempel F2.8, og bruk øyefokus eller et fokuspunkt på personens øye. 

Portrett med blader i forgrunnen

Ha f.eks. grener, blader, LED-lys eller lignende noen få centimeter fra frontlinsen. Du kan eventuelt holde et blad foran frontlinsen.

© Shutterstock.com

5. Ta bilder helt lydløst

På mange speilløse kameraer kan du velge elektronisk lukker og få et lydløst kamera. Det kan være en fordel at personen ikke hører at du tar bildene dine og derfor slapper av bedre. På noen kameraer må du velge en egen lydløs funksjon.

Kanskje du er interessert i...