Kevin Abosch Potato #345

Bilde av potet koster 9,5 millioner

Nei, dette er ikke et dystert reklamebilde av en økologisk potet på tilbud, men derimot et kunstverk, som er dyrere enn huset ditt.

22. januar 2016

Fotografen Kevin Abosch er enten en heldig potet, en dyktig fotograf eller en god kjøpmann. Eller en kombinasjon av alle tre. Han er gal etter å fotografere poteter, og før du dør av latter, så vit at han solgte et av bildene, med tittelen "Potato #345", for 9,5 millioner kroner. Det var en samler som forelskede seg i det 162 x 162 cm store verket i fotografens hjem i Paris og som derfor bare måtte eie det.

Kevin Abosch er utdannet biolog, så kanskje er det derfor poteten har en spesiell plass i hjertet hans. Akkurat som mennesker, er alle poteter forskjellige, men man gjenkjenner med en gang, at det er en potet, er han hørt si.

Kevin er vant til at ting koster. Da han i sin tid i 1990 bestemte seg for å bli fotograf, søkte han på en jobb hos CBS Records, og la seg på en pris på snaue 45.000 kroner for en halv dags arbeid, siden han visste at det var halvparten av hva en berømt Hollywoodfotograf ved navn Herb Ritts tok. Han hadde ikke med noen portefølje, men hadde imidlertid åtte flotte bilder på seg, som han alltid gikk rundt med, og de viste han fram. Firmaet syntes imidlertid det var for dyrt så de ble enige om halvparten, noe som imidlertid fortsatt er ganske greit for en halv dags arbeid.

Siden er det gått slag i slag, og berømtheter som Malaysias president og Johnny Depp er blitt foreviget av den (over)prisede kunstneren på den sorte signaturbakgrunnen. En vanlig fotosession kan koste en million kroner, og skal bildene brukes kommersielt, så blir det enda dyrere, helt opp mot 4,3 millioner.

Kevin Abosch

Men rett skal være rett. Kevin kan faktisk noe som er etterspurt blant de travle berømtheter og styremedlemmer. Det man får for de mange dollarene er nemlig så lite tid som mulig. Kevin kan ta det perfekte portrett på sekunder, noen ganger tar det bare to knips, før han kan si takk for i dag, og direktøren eller stjernen kan komme seg videre i det travle programmet sitt.

Hvorfor så poteten, som jo må ha masser av tid, skal koste så mye, er fortsatt et lite mysterium. Men det må sies å være en fin liten sidehobby.

Digital FOTO viser her poteten og selvportrettet med tillatelse fra mannen selv.

Kanskje du er interessert i...