© Getty Images

De fire beste tipsene for å ta knivskarpe portrettbilder

Vil du mestre kunsten å ta portrettbilder? Vi har vært en tur i Digital FOTOs bakkatalog og funnet de aller beste tipsene.

27. april 2021 av Benjamin Creative for Wype

Drømmer du om å få langt flere blinkskudd på minnekortet når du tar portrettbilder?

Da er det heldigvis hjelp å få. Vi har samlet de aller beste rådene og tipsene fra Digital FOTO opp gjennom tidene i appen Wype, der alle utgavene ligger tilgjengelige digitalt, slik at fotograferingen kan bli både enklere og skarpere.

1. Ta kontroll over lysinnfallet

Hvis du skal ta et fint portrettbilde utendørs, kan du ta kontroll over lysinnfallet ved å plassere modellen under noen trær, i en port eller ved en annen form for overbygning, som kan tvinge lyset til å treffe modellen fra siden i stedet for ovenfra. På den måten unngår du skygger rundt øynene. Hvis det er overskyet, velger du en varm hvitbalanse eller setter kelvintemperaturen på mellom 5600 og 6200, slik at bildene ikke blir for blå. Innstillingen finnes i opptaksmenyen under Hvitbalanse og ikonet K.

Les mer i Digital FOTO nr. 19/2019

2. Myk opp skyggene

Vil du ha et jevnt og pent lys på ansiktet, kan du bruke en reflektor til å reflektere lyset inn på den ene siden av ansiktet. Hold reflektoren i venstre hånd mens du tar bilder med høyre. Du kan også bruke den innebygde blitsen i kameraet eller en ekstern blits og la den myke opp skyggene i ansiktet. Det mest naturlige resultatet får du ved å sette blitskompensasjonen til -1, slik at lyset ikke er så sterkt.

Les mer i Digital FOTO nr. 14/2019

Få modellen til å se på deg i stedet for inn i kameraet. Det gir et mer levende blikk fordi personen ser på et annet menneske og ikke en ting. 

© Getty Images

Bonustips: Få tilgang til flere fotograftips helt gratis

Du finner en rekke nyttige råd og tips for å ta knivskarpe bilder i Wype-appen, der alle Digital FOTO-magasinene er tilgjengelige. Akkurat nå kan du prøve 2 måneders tilgang for 0 kroner.

3. Utnytt lyset også når du er innendørs

Skal du ta portrettbilder innendørs, bør du utnytte det naturlige lyset ved å plassere modellen med den ene siden mot vinduet. Jo større vinduet er, desto bredere er vinkelen på lysinnfallet, noe som gir et mykere lys og et tydeligere catchlight, altså lysglimt i øyet. Hvis solen skinner, finner du et nordvendt vindu slik at du ikke får direkte sollys på modellen.

Les mer i Digital FOTO nr. 19/2019

4. Benytt deg av øyeautofokus

På de nyeste systemkameraene kan du velge øyeautofokus, som er en nyttig funksjon til portrettbilder. Her analyserer kameraet selv hvor motivets øyne er i komposisjonen, og stiller skarpt på rett sted. Bruk gjerne kontinuerlig fokus, slik at autofokus hele tiden fokuserer på øynene selv om motivet beveger seg.

Les mer i Digital FOTO nr. 19/2020

Få tilgang til et hav av magasiner på nettet på Wype

Med et Wype-medlemskap kan du gå i dybden på alt som handler om fotografering og kameraer. Du kan nemlig sveipe gjennom alle Digital FOTO-utgavene, både nye og gamle. Wype gir deg tilgang til mer enn 500 magasinutgivelser på nett, blant annet fra ledende titler som Illustrert Vitenskap, Gjør Det Selv og Bo Bedre.

Les mer om Wype og kom i gang for 0 kroner her.

Kanskje du er interessert i...