Mexican man arranges deceased skjeletton
Orden på slektningene

I Campeche i Mexico tar slektninger hvert år ut forfedrenes knokler for å rengjøre og plassere dem pent.

© Klaus Bo Christensen

Dødsstilige bilder: Røykende lik og sinte voodooånder

Klaus Bo Christensen tar bilder av de døde og dødsritualer fra ulike kulturer, og det har sendt ham ut på en fantastisk og farefull ferd rundt omkring i verden. Se de flotte bildene og les de utrolige historiene.

10. august 2021 av Louise Hagemann

På den katolske kirkegården i Campeche i Mexico blir de døde lagt på hyller. Hvis de ikke får plass der, deler de liket i to. Tre år senere kommer familien tilbake for å fjerne siste rest av hud og hår og polere dem. 

Hvert år kommer de tilbake og teller knoklene og plasserer dem på en bestemt måte i kassen. Mannen på bildet har vært død i 40 år.

Skeleton on shelf
Knokkelkasse

Tradisjonene i Campeche gjennomføres for å dempe smertene i døden – og for å unngå at de avdøde blir til sinte spøkelser.

© Klaus Bo Christensen

– Det var tilfeldig at jeg hadde hørt om at det var noe å dra til her. Jeg dro til Mexico City og spurte meg litt frem til det ble uttelling, forteller Klaus Bo.

Et dødseprosjekt

Dette er bare én av de mange fascinerende historiene til den danske fotografen Klaus Bo Christensen, som reiser rundt i hele verden for å fotografere til prosjektet sitt «Dead and Alive». 

Det handler om å fotografere de mange forskjellige dødsritualene som finnes rundt om i verden, de døde og deres etterlatte. Klaus Bo vil gjøre noe med tabuene som omgir døden.

Karaoke funeral in Manila
Toner til den siste reise

Noen steder i Manila på Filippinene arrangerer de karaokebegravelser. Folk kommer innom og betaler for å synge en sang, og pengene går til å dekke utgiftene for begravelsen.

© Klaus Bo Christensen

For den musikkutdannede fotografen begynte det hele for 12 år siden med en muslimsk begravelse i København, og siden da har Klaus Bo reist rundt på bortimot alle kontinenter og møtt røykende lik, karaokebegravelser og voodoomagi.

Kanskje du er interessert i...