Få det beste ut av blitsen

Få det beste ut av blitsen

En ekstern blits er ikke bare en nødløsning når lyset er svakt. For uansett om du tar portretter ute eller inne, åpner den opp for mange muligheter.

18. november 2016

De fleste av oss har sikkert opplevd at lyset ikke er godt nok når vi fotograferer hjemme i stuen.

Da kan en ekstern blits på kameraet ditt være til stor hjelp, særlig hvis du lærer å bruke den kreativt.

Du kan selvfølgelig fyre av blitsen av direkte på personen du tar bilder av, men det blir sjelden pent. For lyset er hardt og gir stygge skygger.

Reflektér lyset og gjør det mykere

Hvis du derimot reflekterer - eller bouncer - blitslyset ditt mot en hvit vegg eller et hvitt tak, kan du få et mykt og lekkert lys som kan lyse opp motivet ditt - uten at det ser ut som blitslys.

Og hvis du bruker flere eksterne blitser, får du helt nye muligheter. Da så kan du f.eks. rette en blits mot bakgrunnen din, så den blir lyst opp.

Har du ikke så mye erfaring med å bruke ekstern blitser, vil vi anbefale deg å velge programmet P på kameraet, hvor kameraet selv velger de riktige innstillingene.

Det kan imidlertid være nødvendig å gripe inn og justere lysstyrken til blitsen, noe du kan gjøre med blitskompensasjon på selve blitsen.

Den innebygde blitsen til nød

Når du blir mer erfaren, kan du velge helmanuelt program, hvor muligheten for å gjøre seg nytte av det naturlige lyset er større, så blitslyset ikke blir for dominerende.

Du kan selvfølgelig også bruke den innebygde blitsen på kameraet ditt, men den gir et hardt og direkte lys, for du kan ikke justere retningen på den.

Samtidig må du være oppmerksom på at utladningen er lav, og lyset ikke strekker seg ikke mer enn 1 ½ - 2 meter. Dermed kan du ikke bruke den på motiver som er lenger unna enn det.

Imidlertid kan du spre lyset med dette lille trikset og gjøre den mye mer anvendelig. Lyset kastes imidlertid ikke lenger av den grunn.

I Digital FOTO nummer 17/2016 har vi testet mange oppsett, så du kan komme godt i gang med å la det eksterne blitslyset gi bildene dine en ny dimensjon. Som abonnent kan du lese artikkelen gratis via linken øverst på siden eller på Wype-appen.

I samme utgave kan du i tillegg blant annet lese en stor test av 20 forskjellige blitser til kameraet ditt.

Kanskje du er interessert i...