Få det beste ut av blitsen

Få det beste ut av blitsen

En ekstern blits er ikke bare en nødløsning når lyset er svakt. For uansett om du tar portrettbilder ute eller inne, åpner den for mange muligheter.

10. november 2022

Ta bedre bilder av personer både inne og ute når du lærer deg å bruke en ekstern blits som settes oppå kameraet ditt.

Hvis du lærer å bruke den på en kreativ måte, kan det åpne helt nye muligheter i fotograferingen.

Det krever bare litt øvelse å ta flotte bilder uten slagskygger, som vanligvis oppstår når blitsen fyres av rett mot motivet. 

Du kan selvfølgelig alltid starte med å fyre av blitsen rett mot personen, men det blir sjelden pent, for lyset er hardt og skaper skjemmende skygger.

Reflekter lyset og gjør det mykt

Hvis du derimot reflekterer blitslyset mot en hvit vegg eller et hvitt tak, kan du få et mykt og flott lys som kan lyse opp motivet ditt. 

Dette gir deg en eksponering som ser naturlig ut og ikke som om bildet er tatt med blits. 

Hvis du bruker flere eksterne blitser, dukker det igjen opp helt nye muligheter, f.eks. at du kan rette en av blitsene mot bakgrunnen slik at også den blir riktig opplyst.

Hvis du ikke har så mye erfaring med å bruke ekstern blits, anbefaler vi at du velger programmet P på kameraet, der kameraet velger de riktige innstillingene.

Det kan imidlertid være nødvendig å gripe inn og justere blitsens lysstyrke, noe du kan gjøre med blitskompensasjon på selve blitsen.

>Les mer Forstå blitsen din – dette betyr begrepene

Blits mottakerenhet løfter portretter brukes med Sony Canon og Nikon kameramerker

Symbolet med et lyn og pluss- og minustegn indikerer at blitskompensasjonen er slått på. Til nyere blitsenheter kan du få en kontrollenhet som den på bildet, som trådløst kan styre mange blitser om gangen.

© Hähnel

Bruk den innebygde blitsen med triks

Når du blir mer erfaren, kan du velge helmanuelt program der muligheten for å utnytte det naturlige lyset blir større slik at blitslyset ikke blir for dominerende.

Du kan selvfølgelig også bruke den innebygde kamerablitsen, men den gir et hardt og direkte lys siden du ikke kan justere retningen på den.

Samtidig må du være oppmerksom på at utladningen er lav og lyset når ikke lenger enn 1½–2 meter. Derfor kan du ikke bruke den til motiver som er lenger unna enn dette.

Det er imidlertid én metode du kan bruke til å ta bedre bilder med den innebygde blitsen, og den ser du i videoen nedenfor. 

Trikset er smart fordi det bidrar til å spre lyset fra blitsen, og dette gir deg et penere resultat. Lyset når imidlertid ikke lenger ut, og hvis du har behov for kraftigere utladning, blir du nødt til å kjøpe en ekstern blits. 

>Les mer Velg riktig blits

Gå ikke glipp av flott bakgrunnsuskarphet

Når du tar portrettbilder med blits, kan du risikere at kameraet automatisk velger en liten blenderåpning når det prøver å balansere eksponeringen mellom ISO, blenderåpning og lukkertid. 

Men ofte vil du gjerne ha en så stor blenderåpning som mulig, for det gir flott bakgrunnsuskarphet som egner seg godt til portretter. 

Med funksjonen High-Speed-Sync får du det beste fra begge verdener, for med den aktivert kan bruke lukkertider på over 1/250 sekund. Det gjør det også mulig å fotografere med et lyssterkt objektiv i dagslys. 

Prøv f.eks. følgende innstillinger: Start med å sette ISO-verdien til 100, og velg en stor blenderåpning, f.eks. F2.8. 

Sett deretter lukkertiden til f.eks. 1/500 sekund, ta et testbilde og juster lukkertiden eller blitsstyrken hvis bildet blir for mørkt.

>Les også Her bør du bruke High-Speed-Sync på blitsen din

Kanskje du er interessert i...