Et under- og overeksponert bilde satt sammen.

Det fungerer fint hvis modellen har sorte eller hvite klær til high og low key. De hvite eller sorte klærne stjeler ikke fokus, og de får ikke en matt og merkelig farge når du gjør om bildene til sort/hvitt.

© Shutterstock // Digital FOTO

Hva er forskjellen på high key og low key?

Ved å bryte med den tradisjonelle tanken om at en god og jevn eksponering er det beste, får du mulighet til å leke med uttrykket i bildene dine. Vi viser deg hva som er forskjellen på high og low key.

Hva er high key?

High key handler om å overeksponere bilder så det blir flest lyse toner. Det fungerer bra til å skape en følelse av overskudd, glede og noe som er lett og luftig – en populær metode til f.eks. bryllupsbilder og babybilder.

Baby og far i overeksponert bilde.

High key-portretter krever veldig mye lys, og derfor bør du helst bruke minimum tre lyskilder. Dette kan være både eksterne blitser og kraftige lys. I tillegg kan det være smart å myke opp lyset med softbokser eller paraplyer, slik at du ikke får kraftige slagskygger i modellens ansikt.

© Shutterstock

Hva er low key?

Low key handler om å la de mørke nyansene og de tunge skyggene dominere. Det gjør du ved å undereksponere bildene. Resultatet kan bli mørke og dystre portretter som f.eks. viser drama eller dybde.

Low key-portrett av ung mann.

Du får følelsen av det dystre og mørke hvis modellens ansikt er svært lite opplyst. Derfor bør du plassere blitsen skrått foran modellen eller ved siden av, slik at skyggene blir tydelige i ansiktet. Hvis prøvebildene dine viser at det er for mye lys i bakgrunnen og modellen er svakt undereksponert, kan du forsterke blitslyset og flytte lyskilden lenger ut til siden. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...