Kvinne med naturlig smil

Det er ikke alltid så lett å få fram et naturlig smil. Her får du et par tips. 

© Shutterstock

Slik får du fram et naturlig smil i portrettbilder

Når folk smiler naturlig i et portrettbilde, er det ofte fordi portrettfotografen var god på å få dem til å slappe av. Her avslører vi fem triks som portrettfotografene bruker for å få fram flotte, naturlige smil.

19. september 2017

– Smil!

Denne kommandoen har du sikkert fått mange ganger selv, og hvis du er som folk flest, reagerer du med et stivt og lite oppriktig liksom-smil i stedet for et naturlige smilet som også får med seg øynene.

Et oppriktig smil utgjør en enorm forskjell i et portrettbilde, og derfor er portrettfotografer eksperter på å få folk til å slappe av og føle seg komfortable sammen med dem.

Her avslører vi fem triks som portrettfotografer bruker for å få fram smilet.

1. Gi komplimenter til modellen

Si ofte til modellen at han eller hun ser bra ut, har en flott frisyre, skikkelig kule briller, eller noe annet som er relevant. 

Jo mer spesifikt komplimentet er, desto større er sannsynligheten for at modellen tar det til seg og føler seg gladere og mer avslappet sammen med deg.

> Les mer om portrettbilder her

2. Lag morsomme lyder

Mor og datter ler

Barn responderer mye bedre på underholdning enn på å bli bedt om å smile på kommando.

© Shutterstock

Kan du etterligne Donald Duck And eller raute som ei ku? En uventet, merkelig lyd kan bryte isen og få både barn og voksne til å le. 

3. Fortsett å telle

Hvis du begynner å telle, forventer de fleste at du stopper etter 3 og trykker på utløserknappen. På fire vil de begynne å lure, og når du kommer til sju, har de sannsynligvis begynt å smile.

4. Falsk begynnelse

Mann med naturlig smil

Vitser og morsomme instrukser kan bryte isen og få folk til å slappe av sammen med deg.

© Shutterstock

”Og hvis du så kan gi meg et skikkelig falskt smil… ja, akkurat sånn, skikkelig stramme kinn. Og så gir du meg det mest åndssvake, falske smilet du kan lage.” 

En slik forespørsel får mange til å smile og le naturlig når de er ferdige med grimasene. Da er det bare å vente og trykke på utsløserknappen når de sprø ansiktsuttrykkene blir avløst av naturlige, glade smil.

Les også: 4 tips for bedre posering

5. Bruk omvendt psykologi

Hvis det falske smilet ikke er nok, kan sikkert en sur mine få fram smilet. 

Si at nå er det strengt forbudt å smile, heller ikke å le. Se hvor lenge motivet kan holde masken, og ha fingeren klar på utløserknappen.

Kanskje du er interessert i...