© User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Seier til det frie bilde

Feriebildene er reddet. EU-parlamentet stemte i dag mot et forslag som ville ha forbudt fri fotografering av betydningsfulle bygninger som Eiffeltårnet og London Eye.

10. juli 2015

Det rakk å bli samlet over en halv million underskrifter imot forslaget som skulle ha harmonisert landenes forskjellige varemerkebeskyttelse av bygninger. En lov ville nemlig gjøre det ulovlig å dele bilder av kjente verker som f.eks. The Shard i London eller Eiffeltårnet, uren tillatelse. Forslaget ville ha fjernet prinsippet "Freedom of Panorama", som gjør det lovlig for alle å dele bilder av offentlige bygninger.

I enkelte land er muligheten begrenset, som f.eks. i Frankrike, der man ikke kan dele bilder av Eiffeltårnet om kvelden når det er belyst, fordi belysningen blir sett på som et eget kunstverk. Også i Italia, Holland og Belgia er det begrensninger.

En avvikling av prinsippet Freedom of Panorama ville også i en håndvending gjøre ca. 40 000 billeder på det gratis online-leksikonet Wikipedia ulovlige.

Begrensningene forblir altså på nasjonalt nivå etter at EU-parlamentet stemte mot endringsforslaget med stemmene 40 for og 751 imot.

Kanskje du er interessert i...