De fleste fotografer har før eller siden støtt på utfordringer med fotograferingen når solen går ned, og det er fristende å spørre seg selv: Hvordan tar man bedre bilder i mørket?
Det vil vanligvis resultere i mange nye spørsmål om hvordan du fanger motiver som stjerner eller hvordan du reduserer støy og velger den optimale hvitbalansen.
I denne artikkelen ser vi nærmere på noen av de vanligste spørsmålene man kan stille seg når man begynner å ta bilder i mørket.
Spørsmål 1: Hvordan tar man bilder i mørket?
Spørsmål 2: Hvorfor blir bildene mine blå?
Spørsmål 3: Hvordan tar man bilder av stjerner?
Spørsmål 4: Hvorfor blir de håndholdte bildene uskarpe?

Et solid kamerastativ er alle fotografers bestevenn i mørket. Velg gjerne et relativt tungt stativ med et solid stativhode som kan holde kameraet helt stille.
© ShutterstockHvordan tar man bilder i mørket?
Heldigvis er det ikke så vanskelig som det kan virke til å begynne med å ta bilder i kveld og nattemørket.
Noe det er ekstra viktig å kjenne til er imidlertid hvordan mørket påvirker eksponeringstrekanten, som består av ISO-verdi, blenderåpning og lukkertid.
Det er disse tre faktorene du kan justere på kameraet for å få riktig eksponering, og når du tar bilder i mørket, vil du enten oppleve at ISO-verdien vanligvis fyker til værs eller lukkertiden vil bli veldig lang. Dette skyldes at blenderåpningen får sin maksimale størrelse raskere, for eksempel F1.4.
Tar du landskapsbilder i mørket, kan blenderåpningen enda fortere skape problemer for deg, fordi du vanligvis trenger en mindre åpning på F11–F16 for å få optimal dybdeskarphet i bildet.
Hvis ISO-verdien blir høyere enn 12 800, får du svært støyfylte bilder, og når du tar bilder i mørket, anbefaler vi deg derfor å holde øye med blant annet ISO-verdien, men også blenderåpning og lukkertid.
Zoom gjerne så langt inn du kan på kameraskjermen når du har tatt et bilde, for på den måten kan du lynraskt konstatere om bildet du har tatt av kveldsmørket, er både skarpt og fritt for den aller verste støyen.
>Les også Slik bruker du ISO-innstillingene

Til bildet er det brukt en for varm hvitbalanse som har farget båtens hvite skrog for gult, og lukkertiden er også litt for lang, noe som har skapt uskarphet rundt båten, som har beveget seg i opptaket.
© ShutterstockHvorfor blir bildene mine for blå eller for gule?
Det som vanligvis kan ødelegge et godt bilde som er tatt i mørket, er at det enten blir for blått eller for gult.
Hvis du er fersk fotograf, kan det være spesielt frustrerende fordi det ikke er mulig å forutse om resultatet blir det ene eller det andre når du fotograferer på kameraets helautomatiske funksjon.
Problemet med at bildet blir enten for blått eller for gult skyldes hvitbalansen, som kameraet kan ha problemer med å justere automatisk i mørket.
Hvis bildet er blått, har kameraet valgt en for kald hvitbalanse, mens den er for varm når fargene i bildet blir for gule.
I kameramenyen kan du imidlertid stille inn hvitbalansen selv, slik at det verken blir for blått eller for gult. Velg f.eks. Overskyet eller Skygge hvis bildet blir for blått på den automatiske hvitbalansen eller Glødelampe hvis det blir gult.
På de fleste kameramodeller kan du også justere hvitbalansen enda mer nøyaktig med funksjonen som f.eks. kan hete W/B set.
Sist, men ikke minst er det også en stor fordel hvis du gjør opptakene dine i RAW-format, for dette gjør det mulig å justere hvitbalansen i bildebehandlingsprogrammer som Photoshop og Lightroom.
>Les også 3 veier til perfekt hvitbalanse

De lange lukkertidene gjør det mulig å ta fantastiske bilder i nattens mørke, som dette som er tatt i Lofoten.
© ShutterstockHvordan tar man bilder av stjerner?
Et annet spørsmål som vanligvis dukker opp når du begynner å fotografere i nattens mulm og mørke, er hvordan du fotograferer fjerne stjernelys og planeter.
Hvis du skal klare å ta bedre bilder av stjerner i kvelds- og nattemørket, er det også nødvendig å få hentet inn nok lys til eksponeringene dine. For å få til dette blir du nødt til å bruke lange lukkertider og i tillegg ofte også en høyere ISO-verdi.
Begynn med å øke lukkertiden til mellom et halvt til ett sekund, og sett kameraet til den største blenderåpningen, f.eks. F1.8 eller F2.8. Deretter kan du øke ISO-verdien til eksponeringen blir lys nok.
Sjekk gjerne fortløpende om bildene blir lyse nok ved å zoome inn på bildene på skjermen.
>Les også Digital FOTOs lommeguide til stjerner

Du kan også bruke risting i et opptak til å ta kreative bilder, for eksempel med byens lys.
© ShutterstockHvorfor blir de håndholdte bildene mine uskarpe?
Hvis du ikke har fått med deg stativet på kveldsfototuren, kan du ofte oppleve at bildene blir uskarpe, og det gjelder særlig hvis kameraet er satt til et av de automatiske programmene, for eksempel P- eller A-program.
Det skyldes ofte at lukkertiden er for lang, og du fikser det ved enten å gjøre lukkertiden kortere eller å støtte kameraet mot for eksempel en vegg eller på bakken.
De lange lukkertidene kan imidlertid også brukes til å lage flotte effekter der skyer for eksempel glattes ut slik at de blir flottere å se på, men som nevnt krever det en rolig plattform å starte opptaket fra og aller helst et stativ, som er det viktigste verktøyet til å ta bedre bilder i mørket.
>Les også 3 drømmebilder som bare kan lykkes med lange lukkertider