Karibisk revhai undervannsfoto
Hai

Denne karibiske revhaien fikk ikke Alexander Mustard til å skjelve på hendene. Han har brukt blits og eksponert etter lyset over vannoverflaten for å få nok lys på hodet til haien.

© Alexander Mustard

Møt fotografen som svømmer mellom blodtørstige haier

Alexander Mustard har opplevd ting de fleste eventyrere bare kan drømme om. Egentlig var han en prisvinnende marinbiolog, men fotografiet trakk mer og mer i ham, og for 10 år siden tok han spranget - og kastet seg ut på dypt vann.

14. mars 2018 av Sarah Marie Winter

Når Alexander Mustard skal lokke til seg haier bruker han hvite fisk som han strør ut i havet mens han selv har på en svart dykkerdrakt og helt tildekket hud. 

"Og så gjelder det å hele tiden holde et øye med strømretningen. Fiskene avgir en lukt som driver med strømmen, så hvis strømretningen endrer seg må man flytte seg raskt ut av lukten av mat. Da blir haiene kun interessert i fiskene og ikke i deg," forklarer han.

Fryktløs på havets dyp

Kun en dåre frykter ikke havet, sier et gammelt ordspråk. Men Alexander Mustard må sies å være så langt fra en dåre som det er mulig å komme. 

Den 41-årige briten har ikke bare en doktorgrad i marinbiologi. Han har også jobbet i flere år som forsker på Southhampton Universitet, der han i 2002 vant en pris for å være en av Storbritannias mest lovende havforskere. 

Allikevel fremstår han helt fryktløs når han gang på gang hopper ut i det kullsvarte havet hvor noen av verdens mest dødbringende rovdyr svømmer rundt. Kanskje det er akkurat fordi han vet så mye om de farlige dyrene.

"Jeg har aldri følt meg redd for haier, selv om jeg har svømt blant store flokker av dem," sier Alexander Mustard. 

> Les alt om undervannskamera og undervannsfotografering her

Vrak fotografert under vann

Komposisjonen med fisken som svømmer forbi i det gylne snitt avslører at Alexander Mustard ikke er noen nybegynner innen undervannsfotografi. Faktisk har han fotografert livet under vannoverflaten siden han var 11 år. 

© Alexander Mustard

Spesialdesignede filtre til undervannsfotografering

Alexander Mustards undervannsbilder har prydet utallige forsider på dykker- og fotomagasiner verden over, og han har designet sine egne filtre som egner seg spesielt til undervannsfotografering. Han selger dem på sin hjemmeside.

Som om ikke det var nok, så har han stiftet fotokonkurransen Underwater Photographer of the Year, samt vært dommer i en rekke prestisjefylte fotokonkurranser, bl.a. Wildlife Photographer of the Year. Og så har Nissan designet en helt egen sjømobil til ære for ham. 

Les mer om bilen, om Alexander Mustard og om hans fototeknikk i Digital FOTO nummer 5/2018. Her røper han også et effektivt belysningstriks til grumsete vann! 

Vrak av en motorsykkel fotografert med blits under vann

Å være undervannsfotograf er mer enn bare å dykke ned, knipse et par bilder og dykke opp igjen. Alexander Mustard bruker tid på å legge ordentlig lys på motivene sine, og resultatene er fascinerende. Det kan du lese mye mer om i bladet. 

© Alexander Mustard

Tegn abonnement på Digital FOTO, og les bladet med det samme på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du dessuten adgang til de siste fem nummerne av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...