Ta med kameraet i havet

Under vann er mange ting annerledes - også for kameraet ditt. Her får du de viktigste tipsene og de farligste fallgruvene.

Når du tilbringer ferien under bøljan den blå, er det tre måter å forevige den på - kameraposer, undervannshus eller et dedikert action- eller undervannskamera.

Uansett budsjett, så er ektrautstyret i dag så bra at du må ned på dypder som krever sertifikat før du trenger å bekymre deg for trykktetthet.

Men det er flere ting du bør tenke på hvis du få med best mulig resultater opp til overflaten.

Alt beveger seg 

I vannet er alt i bevegelse. Derfor bør du kompensere med kortere lukkertider. Det minimerer også rystelsene.

1/125 sekund og raskere vil fryse bevegelsene, mens lange lukkertider medfører risiko for at alt blir slørete.

Svøm riktig 

Litt dykkerundervisning er alltid en god idé hvis du vil ha best mulige odds. Lær deg å være rolig og balansert i vannet. Jo mindre du trenger å konsentrere deg om dykket, desto mer overskudd har du til å håndtere kameraet.

Gå bare ut i fint vær, og begynn med å ligge i overflaten med maske og snorkel. Øv deg på å ligge med ansiktet nedover, og bruk bare benene for å skape framdrift. Justér eventuelt med blyvekter hvis du ikke kan flyte rolig nok.

Gå tett på 

Uansett hvor eksotiske reisemålet du besøker er, så er det partikler i vannet. Disse partiklene vil gjøre bildet grumsete. Jo tettere du kommer på motivet, desto mindre vann er det mellom objektivet og motivet - og dermed mindre grums.

En annen, og meget god, grunn til å gå tett på, er fargenes forsvinningstriks. I løpet av bare få meter er et kamera ikke i stand til å fange fargene som har de lengste bølgelengdene.

Rødt forsvinner først, mens gul og oransje også blekner i løpet av de første 5-10 meterne. Blå og grønne fargetoner holder lengst.

Sett på lys 

Du kan nullstille fargenes forsvinningsnummer ved å sette lys på kameraet ditt. Det er ofte til stor hjelp, og litt kunstig lys gir også mer frihet til å velge kamerainnstillinger på dypet.

Etter dykket 

Hvis du har vært i saltvann, så husk alltid å skylle gjennom utstyret. Ei bøtte med ferskvann er alt du trenger.

I Digital FOTO 11/2016, som er ute nå, kan du lese mer om å fotografere under vann. Du får også en guide til de forskjellige mulighetene for utstyr til prosjektet ditt.

> Les også: 6 tips for lekre undervannsbilder

Kanskje du er interessert i...