Hender på kamera
© Shutterstock.com

5 hemmeligheter i kameraet du bør kjenne til

Kameraet ditt er fullt av små hemmeligheter som kan være avgjørende for om du tar gode eller dårlige bilder. Her får du tips om spesielle kamerainnstillinger.

Langt inne i menysystemet i kameraet skjuler det seg noen helt spesielle innstillinger som kan være avgjørende for om du får bomskudd eller blinkskudd. Her har vi funnet frem noen perler som blant annet gir deg enda bedre bilder. 

Visste du for eksempel at den elektroniske lukkeren kan redde deg fra den svake ristingen som kan gjøre bildet uskarpt? Eller at du kan stille inn fokus til å følge motiver som beveger seg med forskjellige hastigheter?

Nedenfor får du smarte triks til kameraet ditt.

1. Elektronisk lukker gir flere detaljer

Det er ikke alltid nok å bruke stativ. Hvis alle de fine detaljene skal komme til sin rett i et bilde, kan selv ristingen fra den mekaniske lukkeren skape uskarphet. Da er trikset å bruke den elektroniske lukkeren i kameraet, for den har ingen mekanisk bevegelse. Du slår den vanligvis på i menyen. I noen kameraer fungerer den ikke så bra til raske bevegelser.

Landskapsbilde

Med elektronisk lukker unngår du risting fra den mekaniske lukkeren. Det kan gi de siste detaljene i f.eks. et landskapsbilde.

© Shutterstock.com

2. Smart innstilling ordner flere bilder

Av og til er det viktigere å fange riktig øyeblikk enn at bildet er 100 prosent skarpt. Under autofokusinnstillinger i menyen på mange kameraer kan du velge om kameraet skal prioritere høy opptakshastighet eller skarpe bilder. På noen kameraer kan du stille inn denne prioriteten separat for det første bildet og de neste i serien.

Havørn i dykk

Hvis du for eksempel fotograferer en havørn som dykker etter et bytte, kan det være viktigere å ta mange bilder av dykket enn at alle er knivskarpe. 

© Shutterstock.com

3. Du kan ta backup når du fotograferer

I utgangspunktet lagres bildene dine bare på ett minnekort, men har du et kamera med plass til to kort, kan du lagre en automatisk sikkerhetskopi på ekstrakortet. Det gjør du i menyen. Her velger du også om kameraet automatisk skal lagre på kort nummer to hvis det første er blitt fylt opp i kampens hete.

4. Du kan lagre Copyright i bildene dine

Du koder enkelt inn navnet ditt i alle bildenes exif-data direkte i kameraet, så kan andre se at det er du som står bak blinkskuddet. Det gjør du i menyen under f.eks. Opphavsrettsinformasjon, der du kan sette inn navn, Copyright-symbol og årstall. Det lagres også i raw-filene. 

5. Autofokus kan være forutseende

Når du knipser sport, har du ofte flere hastigheter å forholde deg til. Det setter autofokussystemet på en hard prøve. Men du kan hjelpe autofokuseringen ved å endre fokusinnstillingene i menyen. 

Mountainbiker

Fotograferer du for eksempel mountainbikere, kan hastigheten variere mye. De kan kjøre raskt over en høyde, og så svever de langsomt i luften for til slutt å miste fart når de treffer bakken igjen.

© Shutterstock.com


I autofokusinnstillingene i menyen på mange kameraer kan du velge hvor raskt eller langsomt kamerasporingen endrer hastighet. Her kan du vanligvis også justere hvor raskt autofokus skal skifte når for eksempel et annet objekt kommer foran motivet du følger.

Kanskje du er interessert i...