Kirsebærtrær i blomst

Kirsebærtrærne som blomstrer kan du utnytte på nye måter. Du kan blant annet finne dem i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

© Shutterstock.com

3 fototeknikker du må prøve om våren

Det myldrer frem med gode motiver utendørs om våren. Det gir mulighet for annerledes portretter, flottere actionbilder og sterke detaljbilder.

Vårens friske farger og høyere temperaturer gir muligheter for å pusse på fototeknikken og få helt nye motivtyper med hjem. 

Her er tre ting du må prøve denne våren.

1. Annerledes portretter

Et av de mest fantastiske syn om våren er kirsebærtrærnes lyserøde blomster. Det tiltrekker som regel masser av mennesker, så det er vanskelig å få bilder uten fremmede på.

Utnytt i stedet omgivelsene til å ta portretter der du zoomer inn så det ikke er andre mennesker enn hovedpersonen i motivet, og bruk de flotte blomstene som for- og bakgrunn.

Velg størst mulig blenderåpning, f.eks. F2.8, så for- og bakgrunn sløres mens personen står skarpt. 

> Få enda flere tips til å ta gode portretter i denne videoen. 

Portrett

Er dere flere personer kan du få en til å kaste noen av blomsterbladene fra bakken opp i luften så de lager en effekt i bildet.

© Shutterstock.com

2. Panorering til mosjonsløp

Det er mye utendørsaktiviteter som foregår på denne årstiden, og det gir deg gode muligheter for å trene på panoreringer når sykler og løpesko dukker frem til mosjonsløp.

Velg kontinuerlig fokus, seriefotografering og lukkertidsprioritet, og sett som utgangspunkt lukkertiden til 1/60 sekund. Hold utløserknappen nede mens du følger motivet i søkeren når det passerer deg.

Sjekk bildene på skjermen. Står alt skarpt, velger du en lengre lukkertid, f.eks. 1/30 sekund, og er hovedmotivet for sløret i alle bildene, bruker du en raskere lukkertid på f.eks. 1/125 sekund.

> Les mye mer om actionbilder her. 

Sykkelløp

Når du panorerer med en forholdsvis lang lukkertid, blir bakgrunnen sløret med fartsstriper, mens hovedmotivet står skarpt. 

© Shutterstock.com

3. Detaljer med telen

Klassiske biler er fylt med spennende detaljer og flotte former, og eierne er ofte glade for å vise frem kjøretøyene. 

Flere steder i landet er det ukentlige treff for veteranbiler.

Her kan du bruke tele til å gå tett på de flotte detaljene. Telen sikrer at proporsjonene er naturlige, selv om du viser et lite utsnitt.

Lykt på veteranbil

Det er ofte mange blanke flater på bilene, så hold et øye med hva de blanke flatene reflekterer så du f.eks. ikke selv kommer med på bildet.

© Shutterstock.com

Kanskje du er interessert i...