HDR Landskap

Når du skal fotografere HDR er det fint å kjenne til bracketing.

© Shutterstock

Slik fungerer bracketing i kameraet ditt

Funksjonen bracketing i speilrefleks- eller systemkameraet ditt gir deg f.eks. muligheten til å ta en rekke bilder med forskjellig eksponering. Deretter kan du velge ut den beste eksponeringen. Her kan du se hvordan det fungerer.

Med eksponeringsbracketing kan du sette kameraet til å ta en bildeserie med forskjellige eksponeringer, slik at du f.eks. har både et normalt eksponert bilde samt et under- og et overeksponert. 

Eksponeringsbracketing heter vanligvis BKT eller AEB, avhengig av kameramerke.

Bracketing - BKT - på Nikon kamera

På et Nikon-kamera heter bracketing BKT. Noen kameraer har en BKT-knapp, som her. 

Her kan du bruke bracketing

Bracketing gir deg muligheten til å velge ut den mest optimale eksponeringen i en serie når du f.eks. bruker ND-filter for å få silkemykt vann. 

Imidlertid kan man også bruke teknikken på helt vanlige landskapsbilder eller under portrettfotografering.

Bracketing kan med fordel også brukes til HDR. Her kan du sette sammen serien av bilder til ett bilde i Elements, Photoshop eller Lightroom med funksjonen Photomerge, så du får flere detaljer i både høylys og skygger. 

Bilde tatt med lang lukkertid

Bracketing er en fin funksjon å kjenne til når du jobber med HDR.

© Shutterstock

Kom i gang med bracketing

Noen kameraer har en egen Bracketing-knapp, mens du i andre kameraer må inn i menyen eller programmere en funksjonsknapp til bracketing.

Med et innstillingshjul velger du deretter hvor mange bilder du vil ta og hvor store eksponeringssprangene skal være – f.eks. tre eller ni eksponeringer med halve eller tredjedels blendertrinn imellom seg. 

Som regel tar man både over- og undereksponerte bilder samt valget til lysmåleren, men det kan man justere, slik at alle er under eller overeksponerte i forskjellig grad.

Bruker du lange lukkertider, må kameraet stå på stativ. Fotograferer du med en kort lukkertid, som f.eks. 1/1000 sekund, kan du også knipse serier håndholdt.

Bracketing-meny i Canonkamera

Her er kameraet stilt til bracketing, så du vil få tre bilder i en serie, der det ene er eksponert til kameraets lysmåling i midten, og de to andre er over- og undereksponerte med 1 2/3 trinn. 

© Canon

Kanskje du er interessert i...