Vi ser inn i det nye året og på året som gikk.
© Shutterstock

En trend du (kanskje) gikk glipp av 2022 og en du bør prøve i 2023

I året som gikk ble vi vitne til en rivende utvikling med mange nyvinninger innen fotouniverset. Vi zoomer inn på de største tendensene og tillater oss en liten titt inn i fremtiden.

2022: Flere vil ta opp i 360 grader

Hva var trenden? 

I 2022 kom det en prognose fra Precedence Research, som vurderer det slik at små 360-graderskameraer bare vil bli mer populære i fremtiden. I 2022 var markedsverdien like under en milliard dollar, og den forventes å stige til rundt fire milliarder dollar. Prognosene viser dermed at stadig flere med all sannsynlighet kommer til å gå til innkjøp av actionkameraer som kan ta opp hele veien rundt sin egen akse.

Derfor bør du teste det

Ved å ta opp med 360-graderskameraer kan du dele en totalopplevelse som viser motivet hele veien rundt. Kameraene tar nemlig opp alt rundt seg, og det gjør at du kan ta opp først og komponere etterpå, slik at du får en video eller et bilde som fanger opp akkurat det du ønsker å ha med. Det kan f.eks. være hele storbyens skyline eller deg selv og omgivelsene på en motorsykkeltur. 

I Utstyrsguiden anmelder vi løpende de nyeste 360-graderskameraene. 

Snowboarder bruker 360-graderskamera.

Snowboarderen bruker sitt 360-graderskamera til å fange hele snølandskapet og seg selv i ett bilde. Bildet er tatt med en selfiestang, men kameraet fjerner stangen selv slik at den ikke kommer med i bildene eller filmene dine.

© Shutterstock

Alle kameraer brukes i 2023

Hva er trenden?

Nå er det mulig å ta opp videoer på mobiltelefonen din med både kameraet foran og bak på den samtidig. Stadig flere fotografer på blant annet YouTube bruker allerede funksjonen til å vise frem sine beste bilder og forklare hva de gjorde for å ta dem. Funksjonen finnes på både Apple- og Android-telefoner. 

Derfor bør du teste

Funksjonen er genial til f.eks. å fange utsikten samtidig som du filmer din egen reaksjon på det du ser. Det kan også være golfslaget til makkeren din og reaksjonen på slaget samtidig som det skjer. Når du bruker funksjonen, er du også 100 prosent sikker på at du aldri går glipp av det perfekte fotoøyeblikket – verken foran eller bak deg.

Kvinne i gul genser fotograferer i villmarken

I dag brukes mobiltelefoner i større grad til å lage videoer, og de kan for eksempel brukes til å vise andre fotografer hvor du er når du fotograferer. 

© Shutterstock

Lær deg enda mer om årets trender – og de kommende 

I Digital FOTO 2/2023 zoomer vi inn på de største fototrendene fra 2022. Vi skal blant annet se nærmere på Instagram Reels, In game photography og 0,5-selfien.

I tillegg gnir vi også på krystallkulen og tillater oss å se inn i året 2023 – og det vi tror det blir de aller største fototrendene det kommende året.

Kanskje du er interessert i...