Kameraskolen: blenderen

Med blenderen bestemmer du ikke bare dybdeskarpheten, så du kan fremheve hovedmotivet og sløre til uvedkommende elementer i bakgrunnen, eller få alt skarpt. Innstillingen påvirker også skarpheten i fokusområdet og kan gi flotte effekter.

Tre ting styrer eksponeringen i kameraet. Den ene er lukkertiden, den andre er ISO, og den siste er størrelsen på åpningen som lyset kommer gjennom, nemlig blenderen. De tre jobber sammen, og du bør ha alle på plass for en nøyaktig eksponering.

Blenderen angir en brøk, f.eks. f/4.0, hvor f står for focal length, altså brennvidde, men verdien skrives ofte som F4.0. Tallet beskriver forholdet mellom brennvidden og blenderåpningen. Så dersom brennvidden er 100 mm, og blenderverdien er F4.0, er åpningens diameter 100/4 = 25 mm. Derfor endres blenderåpningen også dersom du zoomer og beholder blenderverdien. Da blendertallet angir en brøk, gir et lite tall en stor åpning, da f.eks. F2.8 på 100 mm gir 100/2,8 = 36 mm, mens et stort blendertall gir en liten blenderåpning.

Kanskje du er interessert i...