Bie på blomst fotografert med speilreflekskamera

Biedødeligheten stiger fortsatt, og nå viser det seg at også makrofotografene har en del av skylden.

© Shutterstock

Blitsen din dreper honningbiene

Ny forskning viser at det kraftige lyset fra eksternblitsen mange makrofotografer bruker, er svært skadelig for den allerede truede honningbien. Digital FOTO har laget en guide slik at makrofotografer kan unngå å skade dem.

1. april 2018

2/4-2018:

Du har kanskje allerede skjønt at webnyheten vår var en aprilsnarr. Du kan ta det helt med ro. Honningbiene er ikke i fare på grunn av makrofotografer.

-------------------------------

De siste tiårene har europeiske birøktere vært hardt rammet av massedød blant bier, og det har skapt oppsiktsvekkende overskrifter og frykt blant forskere for at honningbien slik vi kjenner den, er på vei til å bli utryddet. 

Tall fra Norsk Birøkterlag viste i 2017 at hver femte bikoloni hadde dødd i løpet av vinteren. Den samme meldingen kom fra de øvrige skandinaviske landene, Danmark, Sverige og Finland. To store, internasjonale undersøkelser slo den gang fast at insektgift og pesticider var syndene. 

Men nå kommer en forskergruppe fra det bulgarske universitet Plovdiv University med en annen forklaring - og den er dypt foruroligende for de mange makrofotografene som hver sommer går på jakt i hagen, bevæpnet med speilreflekskamera og en ekstern blits. 

Les mer om makrofotografering her

Blits forårsaker syns- og hjerneskader hos biene

Hovedårsaken til biedøden er nemlig det kortvarige, men kraftige, lyset en ekstern blits sender ut når den blir utløst. Forskene har i en langvarig undersøkelse sammenlignet helsen til bier som lever i isolerte og mennesketomme områder, med helsen til bier som lever i tettbebygde strøk. 

De kunne ikke skjønne hvorfor mange av biene fra de tettbebygde områder hadde nedsatt syn og kognitive utfordringer som i sum gjorde det vanskeligere for dem å finne hjem til bikuben etter å ha forlatt den.

"En dag gikk det opp et lys for oss. Vi testet teorien med et par enkeltbier, og med umiddelbart kunne vi se at de høye ledetallene på 40-55, som de fleste eksterne blitser ligger på, rett og slett ga biene syns- og hjerneskader", forklarer Zvetan Aleksandrov, juniorforsker på Plovdiv University.

Hvis du vil vite hvordan du fremover kan bruke blitsen din til makrofotografering uten å skade biene, har vi laget en grundig guide i Fordelssonen, som du kan laste ned her. Vanligvis er innholdet i Fordelssonen bare tilgjengelig for abonnenter, men denne guiden er gratis og tilgjengelig for alle som ikke ønsker å medvirke til massedrap på bier.

Akkurat nå kan du få et 3-i-1-objektivsett til mobiltelefonen din, med to numre av Digital FOTO, for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...