Mann later som om han tråkker på små mennesker

Du kan få noen utrolige bilder når du leker med perspektivet. 

© Shutterstock

Sommerutfordring til deg: Lek med perspektivet

Bruk sommeren til å få kreative og artige bilder i boks når du lærer deg å mestre det tvungne perspektivet. Prosjektet kan utføres alene eller sammen med venner og familie, og det gjør deg til en bedre fotograf.

Vanligvis kan et ekstremt perspektiv bli en feil i fotograferingen hvis for eksempel én person ser mye mindre ut enn en annen på et gruppebilde fordi vedkommende står lenger bak i bildet, men effekten kan faktisk snus om til artige og kreative motiver. 

Det handler om å posere på det perfekte stedet ved motivene, og har du vært ved Det skjeve tårn i Pisa, har du nok sett det svært kjente eksempelet på hvordan det skal gjøres. 

Her later nemlig mange turister som om de enten støtter opp tårnet for å forhindre at det velter, eller så lener de seg mot tårnet. 

Fenomenet kalles også tvunget perspektiv, og det brukes på to måter til å ta annerledes og artige bilder. 

1. Tving perspektivet til å passe

Den første metoden krever bare at du, akkurat som med det skjeve tårnet, har med et artig element i bakgrunnen som modellen i forgrunnen kan late som om han/hun samhandler med. 

Det kan også være andre personer i stedet for en bygning, som du kan se på bildet øverst i denne artikkelen, der gruppen med mennesker blir veldig liten fordi de står så langt bak mannen i forgrunnen. 

Med litt kunnskap kan du raskt stille opp motivene slik at du får den spennende effekten. 

Bruk gjerne et vidvinkelobjektiv, for det forstørrer allerede det som er nært og krymper alt som er langt unna i midten av bildet ditt.

En relativt liten blenderåpning på F11 eller mer kan også anbefales, for den sørger for at motivene dine i bakgrunnen blir så skarpe som mulig. 

Trenger du litt inspirasjon, kan du ta en titt nedenfor og se hvordan teknikken har vært brukt tidligere til selv store spillefilmer.

2. Miniatyrbilde viser kjente elementer

Med den andre metoden kan du bruke små figurer eller miniatyrer til enkelt å skape effekten mens du er på farten. 

Både lekebiler eller en legofigur egner seg godt til å begynne med, for de kan gi deg artige bilder og er enkle å ta med i fotovesken. 

Ta gjerne mange bilder av motivet ditt fra flere forskjellige vinkler, og sørg for at modellen din beveger seg underveis, for det gir deg nemlig noe å velge mellom når du kommer hjem fra fototuren.

En av dem som gjør dette veldig bra, er 14-åringen Anthony Schmidt fra Seattle i USA.

Nedenfor ser du hvordan han bygger opp bildene sine med modeller slik at det ser ut som om modellbilene står parkert i 1950-tallets USA. 

Del de beste bildene dine med oss

Vi håper at du vil ta utfordringen og ta de morsomste sommerbildene med tvunget perspektiv. 

Del blinkskuddene dine med oss, og få sjansen til å komme med i bladet ved å delta i vår månedlige fotokonkurranse

Kanskje du er interessert i...