Raw-skolen del 9: Objektivfeil

Stort sett alle objektiver gjør bildehjørnene litt mørkere enn midten og gjør rette linjer bøyde. Det er likevel enkelt å rette på en raw-fil i Lightroom og Photoshop, og her kan du også se hvordan du slipper feilene i Elements.

15. oktober 2014

De tre mest utbredte objektivfeilene er vignettering, hvor hjørnene er mørkere enn midten, fortegning, som gjør rette linjer lett bøyde, samt kromatisk aberrasjon, som gir fargede kanter i kontrastrike overganger. Sistnevnte fenomen ses oftest i hjørnene, og består som regel av lilla eller grønne kanter. Fenomenene oppstår i optikken, og man kan altså ikke gjøre noe for å unngå dem under fotografering. Heldigvis kan man rette det i raw-konverteringen.

Raw-konverteren i Lightroom og Photoshop er en del mer avansert enn den i Elements, og det er bare i de to første programmene man kan fjerne de optiske feilene direkte på raw-filen. Det betyr allikevel ikke at du må leve med feilene hvis du har Elements. Her kan du nemlig fjerne dem når du har konvertert raw-filen og arbeider videre med den i Elements. Her viser vi hvordan du slipper feilene i de tre programmene.

Kanskje du er interessert i...