Fotografer frossen såpeboble med iskrystaller
Såpeboble

Når det er kaldt nok, kan du få såpebobler til å fryse. Og så har du et vakkert motiv å fotografere. 

© Shutterstock

Slik fotograferer du frosne såpebobler

Snø og frost er lik vakre naturmotiver, men hvis du allerede har prøvd å fotografere snøfnugg og iskrystaller, får du en idé til et annerledes vintermotiv her.

8. februar 2021

Lave temperaturer er ofte lik vakre naturfenomener som er opplagte for makrofotografering, for eksempel rim, istapper og frostblomster. Men du kan også prøve å skape ditt eget naturfenomen. 

Du trenger bare en skål med såpevann, et sugerør og en porsjon tålmodighet, og så kan du blåse fascinerende frosne såpebobler som gir unike bilder.

Videoen under viser vi hvordan kunstneren Michelle Lynz Fritz får en såpeboble til å fryse til is ved å legge den i snøen. 

Perfekte frosne bobler med hemmelige ingredienser

Du kan enten bruke den ferdige blandingen fra de små såpebobleflaskene fra en lekebutikk, eller så kan du blande din egen etter denne oppskriften:

  • 35ml opppvaskmiddel
  • 35ml glyserol
  • 2 spiseskjeer sukker
  • 200ml varmt vann

Glyserolen gjør at boblene blir tykkere, og sukkeret gjør at overflaten får den flotte krystalliseringen. Dette er altså hemmeligheten til å få boblene til å fryse slik at du kan fotografere dem.

For det beste resultatet skal temperaturen helst ligge på eller under 6 kuldegrader. Det kan gå å fryse boblene i mildere temperaturer, men det vil være vanskeligere og ta mer tid. 

Det er også best å prøve dette på en vindstille dag, for vind kan få boblene til å sprekke og eventuelt blåse dem bort før de lander og begynner å fryse.

Slik fotograferer du frosne såpebobler:

  1. Finn et sted med et godt lys og en flott bakgrunn. Det er en lurt å ha en kald overflate, for eksempel et hagebord dekket med snø eller is, som du kan blåse boblene tett på. Ellers risikerer du at de fryser i luften og sprekker når de lander.

  2. Still kameraet ditt slik at fokuspunktet ligger cirka der boblen lander. Sett kameraet på stativ slik at du har hendene fri til å blåse bobler.

  3. Dypp sugerøret i blandingen din og blås en boble. Gjør det forsiktig og ikke press boblen for mye. Når såpeboblen har landet, kan du eventuelt justere fokus på kameraet ditt slik at detaljene blir helt skarpe. 

  4. Knips løs! Når du har kontroll hvordan du får boblene til å fryse, kan du prøve å lage en timelapsevideo som den under. Her har fotografen tatt 96 bilder med intervaller på cirka et halvt sekund. 

Du kan også prøve å fotografere de frosne boblene med mobilen. Med et makroobjektiv til smarttelefonen din kan du komme helt tett på. 

Akkurat nå får du et smart 3 i 1-objektivsett til mobiltelefonen din med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Les mer her. 

Kanskje du er interessert i...